Szopska salatka

Składniki:

  • Ogórek zielony, świeży
  • pomidory
  • trochę zielonej cebulki lub kawałek czerwonej papryki
  • olej
  • ocet
  • sól, pieprz, cukier
  • ser owczy biały lub ser feta
  • pietruszka zielona

Ogórka należy umyć; można go użyć bez obierania skórki. Pokroić w kostkę, po czym pomidory umyć i pokroić w kostkę o podobnej wielkości co ogórki. Wymieszać razem w misce, po czym dodać cebulkę i przyprawy. Rozłożyć do salaterek. Ser owczy zetrze na drobnej tarce, bezpośrednio nad każdą salaterką. Całość posypa pietruszką.

Bułgarska zupa z soczewicy

Składniki:

  • 100 g soczewicy
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • bulion warzywny (ok. 1 l)
  • ocet winny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • gałązka świeżej czubricy lub 1/2 łyżeczki suszonej lub 1/2 łyżeczki cząbru
  • pieprz, sól

Przygotowanie potrawy rozpoczyna się od przepłukania soczewicy, zalania jej wodą i odstawienia na noc. Następnego dnia należy ją odsączyć, ponownie przepłukać i zalać bulionem warzywnym. Dodać do tego startą na tarce marchewkę, pokrojonego w plasterki pora, przyprawić i gotować do miękkości. Tuż przed podaniem zupy dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wymiesza z łyżką oliwy i łyżką octu winnego. Można przygotować zasmażkę z mąki. Zupę przed podaniem ozdabia się kleksem z jogurtu naturalnego lub śmietany.

Tracki giuwecz

Składniki:

  • 80 dag wieprzowiny, cielęciny lub wołowiny
  • 10 dag tłuszczu
  • 5 dag marchwi
  • 5 dag selera
  • 30 dag słodkiej papryki
  • 25 dag pomidorów
  • 15 dag cebuli
  • 15 dag ryżu
  • sól, pieprz, papryka mielona, przecier pomidorowy, cząber

Mięso pokroić na 5 – 6 porcji, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, dodać pokrojone w kostkę warzywa: cebulę, marchew, selera. Chwilę potrzymać na małym ogniu, dodać łyżkę przecieru pomidorowego, pieprz, sól do smaku, pokrojone pomidory i liście selera. Wszystko zalać wodą albo wywarem z mięsa lub kości, gotować na małym ogniu. Pod koniec dodać ryż i gotować przez kolejne 15 – 20 min. Przed podaniem posypać zielną pietruszka i cząbrem.

Tikewnik czyli ciasto z dynią

Składniki:

  • 20 dag mąki
  • 1/10 wody
  • 5 dkg masła
  • 50 dkg dyni
  • 5 dkg łuskanych orzechów włoskich
  • 3 dkg oleju roślinnego
  • 12 dkg cukru
  • 2 jajka
  • sok z cytryny, sól

Mąkę połączyć z wodą, masłem, olejem i jajkami. Dodać nieco soli i wszystko dobrze wyrobić. Uformować 4-5 cienkich placków. Następnie trzeba ugotować na parze obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę dynię, posypać cukrem i mielonymi orzechami oraz skropić sokiem z cytryny. Przygotowane uprzednio placki z ciasta przełożyć dynią, ułożyć na wysmarowanej blasze i upiec. Ciasto można również przekładać surową dynią, utartą na tarce, posypaną cukrem pudrem i cynamonem.

Grzana rakija (przepis na 3-4 szklanki)

Składniki:

  • 1,5 szklanki rakii (śliwowicy), najlepiej z okolic Trojaknu lub Tetewenu,
  • 2-3 łyżeczki cukru lub miodu pszczelego,
  • szczypta kwiatu lipy.

Kwiat lipy zalać szklanką wrzącej wody i przykryć spodkiem. Po ok. 5 minutach napar przelać do drugiego naczynia i postawić na ogniu. W naparze rozpuścić cukier lub miód, a następnie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i dolać rakii. Tak przygotowany napój pije się na gorąco.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.