Gołąbki po wenecku
Składniki:
- główka białej kapusty
- 100 g fasoli perłowej
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2-3 cebule
- 1 szkl rosołu
- 300 g wieprzowiny bez kości
- 1 łyżka tłuszczu
- sól
- pieprz
- majeranek
Fasolę przebrać, opłukać, zalać wodą, zagotować, po czym odstawić na 2 godziny. Następnie znowu trzeba ją ugotować w tej samej wodzie. Kapustę należy oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć głąb, opłukać, zalać dużą ilością wrzącej wody i obgotować aż liście zmiękną. Po wyjęciu kapusty z wody, oddziela się liście oraz ścina grube nerwy, nie uszkadzając przy tym liści. Cebule obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę i usmażyć. Fasolę zmielić razem z mięsem, wymieszać z cebulą i koncentratem pomidorowym. Na koniec doprawić farsz do smaku.
Na przygotowanych liściach kapusty układać nadzienie. Zawijanie gołąbków rozpoczyna się od założenia brzegów, po czym zwija się rulony, układa w rondlu wyłożonym liśćmi kapusty. Całość należy zalać rosołem, wstawić do gorącego piekarnika i dusić do miękkości pod przykryciem.
Sałatka z bakłażanów po wenecku
Składniki:
- 500 g bakłażanów
- 3-4 cebule
- 50 g orzechów włoskich
- natka pietruszki
- 100 g ketchupu
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- cukier
- sok z cytryny
Bakłażany trzeba najpierw umyć, a później upiec w piekarniku, przestudzić, obrać i pokroić w kostkę. Cebule należy obrać, opłukać, drobno pokroić, a potem usmażyć. Orzechy sparzyć, obrać ze skórki i drobno posiekać. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, po czym dodajemy ketchup oraz posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy do smaku.
Deser wenecki
Składniki:
- 4 żółtka
- 15 dag cukru
- 150 ml białego wytrawnego wina
- otarta skórka z 1 cytryny
- biszkopty do dekoracji
Cytrynę należy sparzyć, dokładnie wyszorować i zetrzeć. W misce trzeba utrzeć żółtka z cukrem (do momentu aż nabiorą jasnego koloru). Następnie dodaje się do nich otartą skórkę cytrynową. Miskę wkładamy do dużego naczynia z bardzo gorącą wodą, po czym dodajemy po trochu wino. Jednocześnie miksujemy deser do czasu aż krem zacznie gęstnieć.
Deser wenecki podaje się na gorąco w szklanych pucharkach. Dekorujemy je biszkoptami.
Bilety na atrakcje turystyczne
CENY i TERMINY WSZYSTKICH ATRAKCJI
NOCLEGI:
najtańszy pokój 2-osobowy
najbliżej centrum
najlepiej oceniane