Gołąbki po wenecku

Składniki:

  • główka białej kapusty
  • 100 g fasoli perłowej
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 cebule
  • 1 szkl rosołu
  • 300 g wieprzowiny bez kości
  • 1 łyżka tłuszczu
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Fasolę przebrać, opłukać, zalać wodą, zagotować, po czym odstawić na 2 godziny. Następnie znowu trzeba ją ugotować w tej samej wodzie. Kapustę należy oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć głąb, opłukać, zalać dużą ilością wrzącej wody i obgotować aż liście zmiękną. Po wyjęciu kapusty z wody, oddziela się liście oraz ścina grube nerwy, nie uszkadzając przy tym liści. Cebule obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę i usmażyć. Fasolę zmielić razem z mięsem, wymieszać z cebulą i koncentratem pomidorowym. Na koniec doprawić farsz do smaku.

Na przygotowanych liściach kapusty układać nadzienie. Zawijanie gołąbków rozpoczyna się od założenia brzegów, po czym zwija się rulony, układa w rondlu wyłożonym liśćmi kapusty. Całość należy zalać rosołem, wstawić do gorącego piekarnika i dusić do miękkości pod przykryciem.

Sałatka z bakłażanów po wenecku

Składniki:

  • 500 g bakłażanów
  • 3-4 cebule
  • 50 g orzechów włoskich
  • natka pietruszki
  • 100 g ketchupu
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sok z cytryny

Bakłażany trzeba najpierw umyć, a później upiec w piekarniku, przestudzić, obrać i pokroić w kostkę. Cebule należy obrać, opłukać, drobno pokroić, a potem usmażyć. Orzechy sparzyć, obrać ze skórki i drobno posiekać. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, po czym dodajemy ketchup oraz posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy do smaku.

Deser wenecki

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 15 dag cukru
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • biszkopty do dekoracji

Cytrynę należy sparzyć, dokładnie wyszorować i zetrzeć. W misce trzeba utrzeć żółtka z cukrem (do momentu aż nabiorą jasnego koloru). Następnie dodaje się do nich otartą skórkę cytrynową. Miskę wkładamy do dużego naczynia z bardzo gorącą wodą, po czym dodajemy po trochu wino. Jednocześnie miksujemy deser do czasu aż krem zacznie gęstnieć.

Deser wenecki podaje się na gorąco w szklanych pucharkach. Dekorujemy je biszkoptami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.