Rogale św. Marcina

Składniki:

ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 6 jaj
  • 0,5 kostki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka mleka

masa:

  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 200 g migdałów i orzechów
  • 100 g białego maku
  • śmietana

Przygotowanie rogali zaczyna się od rozpuszczenia drożdży w niewielkiej ilości mleka. Następnie jajka uciera się z cukrem i łączy ze stopionym masłem. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodawać przesianą mąkę, mleko oraz drożdże. Ciasto wyrabiać do momentu aż zaczną pokazywać się pęcherzyki. Po tym należy odstawić ciasto w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.

W międzyczasie trzeba migdały, orzechy i mak zaparzyć, zemleć, utrzeć z cukrem i śmietaną aż do uzyskania gęstej masy. Kiedy ciasto już wyrośnie, tnie się je w kwadraty i wypełnia uzyskaną masą. Po uformowaniu rogalików pozostawia się je ponownie do wyrośnięcia. Następnie pieczemy je w temp. 220-250 stopni do uzyskania przez rogaliki złotego koloru.

Nóżki wieprzowe w galarecie (galart)

Składniki:

  • 2 nóżki wieprzowe
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 ziarenka jałowca
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 litr wody

Nóżki oczyszczamy, opalamy włoski nad ogniem, zaś skórę szorujemy ostrą szczoteczką. Nóżki rąbiemy na pół. Następnie trzeba włoszczyznę, cebulę i czosnek umyć i obrać. Kolejny krok to zagotowanie przez 2,5 godziny nóżek z warzywami i ziołami. Po tym czasie mięso należy pokroić na małe kawałki, a uzyskany wywar przecedzić przez sito. Do tego wszystkiego dodaje się żelatynę, po czym miesza się ją aż do dokładnego rozpuszczenia. Na dnie foremki należy ułożyć pokrojone warzywa z wywaru, a na nich mięso. Całość zalewa się wywarem i odstawia do lodówki do stężenia galaretki.

Zupa z kapusty włoskiej

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 300 g wołowiny lub wieprzowiny
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 5-8 suszonych grzybów
  • sól, pieprz, gorczyca, ziele angielskie, kminek

Pokrojone w kostkę i dokładnie umyte mięso należy zalać zimną wodą i zagotować z grzybami i przyprawami. Uzyskanym w ten sposób wywarem zalewa się oczyszczoną i pokrojoną kapustę oraz pozostałe warzywa. Gotujemy przez 40 min. Na koniec dodajemy mięso i całość doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podaje się z chlebem.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.