Rogale św. Marcina
Składniki:
ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 6 jaj
- 0,5 kostki masła
- 2 łyżki cukru
- 50 g drożdży
- 1 szklanka mleka
masa:
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 200 g migdałów i orzechów
- 100 g białego maku
- śmietana
Przygotowanie rogali zaczyna się od rozpuszczenia drożdży w niewielkiej ilości mleka. Następnie jajka uciera się z cukrem i łączy ze stopionym masłem. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodawać przesianą mąkę, mleko oraz drożdże. Ciasto wyrabiać do momentu aż zaczną pokazywać się pęcherzyki. Po tym należy odstawić ciasto w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.
W międzyczasie trzeba migdały, orzechy i mak zaparzyć, zemleć, utrzeć z cukrem i śmietaną aż do uzyskania gęstej masy. Kiedy ciasto już wyrośnie, tnie się je w kwadraty i wypełnia uzyskaną masą. Po uformowaniu rogalików pozostawia się je ponownie do wyrośnięcia. Następnie pieczemy je w temp. 220-250 stopni do uzyskania przez rogaliki złotego koloru.
Nóżki wieprzowe w galarecie (galart)
Składniki:
- 2 nóżki wieprzowe
- pęczek włoszczyzny
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 4 ziarenka jałowca
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 10 ziarenek pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 litr wody
Nóżki oczyszczamy, opalamy włoski nad ogniem, zaś skórę szorujemy ostrą szczoteczką. Nóżki rąbiemy na pół. Następnie trzeba włoszczyznę, cebulę i czosnek umyć i obrać. Kolejny krok to zagotowanie przez 2,5 godziny nóżek z warzywami i ziołami. Po tym czasie mięso należy pokroić na małe kawałki, a uzyskany wywar przecedzić przez sito. Do tego wszystkiego dodaje się żelatynę, po czym miesza się ją aż do dokładnego rozpuszczenia. Na dnie foremki należy ułożyć pokrojone warzywa z wywaru, a na nich mięso. Całość zalewa się wywarem i odstawia do lodówki do stężenia galaretki.
Zupa z kapusty włoskiej
Składniki:
- 1 główka kapusty włoskiej
- 0,5 kg ziemniaków
- 300 g wołowiny lub wieprzowiny
- 1 pęczek włoszczyzny
- 5-8 suszonych grzybów
- sól, pieprz, gorczyca, ziele angielskie, kminek
Pokrojone w kostkę i dokładnie umyte mięso należy zalać zimną wodą i zagotować z grzybami i przyprawami. Uzyskanym w ten sposób wywarem zalewa się oczyszczoną i pokrojoną kapustę oraz pozostałe warzywa. Gotujemy przez 40 min. Na koniec dodajemy mięso i całość doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podaje się z chlebem.
Bilety na atrakcje turystyczne
CENY i TERMINY WSZYSTKICH ATRAKCJI
NOCLEGI:
najtańszy pokój 2-osobowy
najbliżej centrum
najlepiej oceniane