ID , 'category' ); if ( $miasta != null ){ foreach( $miasta as $nazwa_miasto ) { $miasto = $nazwa_miasto->name; $nr_miasta = $nazwa_miasto->description; }} $jutro = time() + 86400; $pojutrze = $jutro + 86400; $booklink = "https://www.booking.com/searchresults.html?city=". $nr_miasta ."&aid=1276497&checkin_monthday=". date("d") ."&checkin_month=". date("m") ."&checkin_year=". date("Y") ."&checkout_monthday=". date("d", $jutro) ."&checkout_month=". date("m", $jutro) ."&checkout_year=". date("Y", $jutro) ."&no_rooms=1&group_adults=2"; ?>

Nie da się ukryć, że kuchnia wielkopolska ziemniakami stoi. Właściwiej byłoby powiedzieć, że stoi pyrami – mianem tym określa się bowiem kartofle w Poznaniu i okolicach.

EOD; echo $rekla; /* if ( is_singular( 'dojazd_menu' ) ) { $wakacje = << (function(){ var d = document, wid = 'tt-' + parseInt(Math.random() * 9999999).toString(16), se = d.getElementsByTagName('script'), se_f = se[0], se_l = se[se.length - 1], tt = d.createElement('script'), w = d.createElement('div'); w.id = wid; se_l.parentNode.insertBefore(w, se_l); tt.type = 'text/javascript', tt.async = true, tt.src = 'https://ti.tradetracker.net/?c=26564&m=1169001&a=322400&r=&t=js&wid=' + wid; se_f.parentNode.insertBefore(tt, se_f); })(); EOD; } else { if (rand(0,1)) { $wakacje = '';; } else { $wakacje = ''; } } echo $wakacje; */ ?> */ ?> */ ?>

Ziemniaki zdobyły sporą popularność w XIX wieku, kiedy to wspólnie z potrawami mącznymi stanowiły podstawowe danie na wielkopolskich stołach. W owym czasie wyjątkowo popularna była zupa z ziemniaków (tzw. ślepe ryby lub rzadkie pyrki). Oprócz tego jadano pyry z gzikiem – ziemniaki z białym serem przyrządzanym ze śmietaną i cebulą lub szczypiorkiem oraz plyndze – placki ziemniaczane. Równie popularne są pyzy drożdżowe.

Spośród przystawek na szczególną uwagę zasługuje galart, czyli nóżki wieprzowe w galarecie. Efektownie prezentuje się również pieczona kaczka z jabłkami. Dużą popularnością cieszy się również czernina, która przygotowuje się z krwi kaczek. Spośród innych zup warto też wspomnieć o zupie z siemienia lnianego z kaszą jaglaną oraz kartoflanki z dodatkiem śmietany i koperku.

Dania charakterystyczne dla kuchni wielkopolskiej

  • rogale świętego Marcina nadziewane masą migdałowo – orzechową
  • rzadkie pyrki – zupa z ziemniaków
  • kulanki – okrągłe kluchy
  • pieczona kaczka z jabłkami
  • parzybroda – zupa z kapusty włoskiej
  • sztufada wołowa
  • golonka z grochem i kapustą
  • szagówki – kluski z gotowanych ziemniaków
  • galart – nóżki wieprzowe w galarecie
  • sznek z glancem – bułki drożdżowe
  • faworki
ID , 'category' ); if ( $miasta != null ){ foreach( $miasta as $nazwa_miasto ) { $miasto = $nazwa_miasto->name; $nr_miasta = $nazwa_miasto->description; } } } if ( isset($nr_miasta) ) { $jutro = time() + 86400; $pojutrze = $jutro + 86400; $booklink = "https://www.booking.com/searchresults.html?city=". $nr_miasta ."&aid=1276497&checkin_monthday=". date("d") ."&checkin_month=". date("m") ."&checkin_year=". date("Y") ."&checkout_monthday=". date("d", $jutro) ."&checkout_month=". date("m", $jutro) ."&checkout_year=". date("Y", $jutro) ."&no_rooms=1&group_adults=2"; } else { $booklink = "#"; // Można pominąć to, jeśli nie chcemy linku, ale zmienna nie będzie używana, jeśli nr_miasta nie istnieje } $ile_atrakcji = 3; if ( isset($miasta) && $miasta != null ){ $ile_atrakcji = 6; } ?>

Bilety na atrakcje turystyczne


CENY i TERMINY WSZYSTKICH ATRAKCJI

NOCLEGI:
najtańszy pokój 2-osobowy   najbliżej centrum   najlepiej oceniane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *