Nie da się ukryć, że kuchnia wielkopolska ziemniakami stoi. Właściwiej byłoby powiedzieć, że stoi pyrami – mianem tym określa się bowiem kartofle w Poznaniu i okolicach.
Ziemniaki zdobyły sporą popularność w XIX wieku, kiedy to wspólnie z potrawami mącznymi stanowiły podstawowe danie na wielkopolskich stołach. W owym czasie wyjątkowo popularna była zupa z ziemniaków (tzw. ślepe ryby lub rzadkie pyrki). Oprócz tego jadano pyry z gzikiem – ziemniaki z białym serem przyrządzanym ze śmietaną i cebulą lub szczypiorkiem oraz plyndze – placki ziemniaczane. Równie popularne są pyzy drożdżowe.
Spośród przystawek na szczególną uwagę zasługuje galart, czyli nóżki wieprzowe w galarecie. Efektownie prezentuje się również pieczona kaczka z jabłkami. Dużą popularnością cieszy się również czernina, która przygotowuje się z krwi kaczek. Spośród innych zup warto też wspomnieć o zupie z siemienia lnianego z kaszą jaglaną oraz kartoflanki z dodatkiem śmietany i koperku.
Dania charakterystyczne dla kuchni wielkopolskiej
- rogale świętego Marcina nadziewane masą migdałowo – orzechową
- rzadkie pyrki – zupa z ziemniaków
- kulanki – okrągłe kluchy
- pieczona kaczka z jabłkami
- parzybroda – zupa z kapusty włoskiej
- sztufada wołowa
- golonka z grochem i kapustą
- szagówki – kluski z gotowanych ziemniaków
- galart – nóżki wieprzowe w galarecie
- sznek z glancem – bułki drożdżowe
- faworki
Bilety na atrakcje turystyczne
CENY i TERMINY WSZYSTKICH ATRAKCJI
NOCLEGI:
najtańszy pokój 2-osobowy
najbliżej centrum
najlepiej oceniane