Nie da się ukryć, że kuchnia wielkopolska ziemniakami stoi. Właściwiej byłoby powiedzieć, że stoi pyrami – mianem tym określa się bowiem kartofle w Poznaniu i okolicach.

Ziemniaki zdobyły sporą popularność w XIX wieku, kiedy to wspólnie z potrawami mącznymi stanowiły podstawowe danie na wielkopolskich stołach. W owym czasie wyjątkowo popularna była zupa z ziemniaków (tzw. ślepe ryby lub rzadkie pyrki). Oprócz tego jadano pyry z gzikiem – ziemniaki z białym serem przyrządzanym ze śmietaną i cebulą lub szczypiorkiem oraz plyndze – placki ziemniaczane. Równie popularne są pyzy drożdżowe.

Spośród przystawek na szczególną uwagę zasługuje galart, czyli nóżki wieprzowe w galarecie. Efektownie prezentuje się również pieczona kaczka z jabłkami. Dużą popularnością cieszy się również czernina, która przygotowuje się z krwi kaczek. Spośród innych zup warto też wspomnieć o zupie z siemienia lnianego z kaszą jaglaną oraz kartoflanki z dodatkiem śmietany i koperku.

Dania charakterystyczne dla kuchni wielkopolskiej

  • rogale świętego Marcina nadziewane masą migdałowo – orzechową
  • rzadkie pyrki – zupa z ziemniaków
  • kulanki – okrągłe kluchy
  • pieczona kaczka z jabłkami
  • parzybroda – zupa z kapusty włoskiej
  • sztufada wołowa
  • golonka z grochem i kapustą
  • szagówki – kluski z gotowanych ziemniaków
  • galart – nóżki wieprzowe w galarecie
  • sznek z glancem – bułki drożdżowe
  • faworki

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.