Kuchnia hiszpańska została ukształtowana przez wiele czynników. Ogromny wpływ mieli na nią Arabowie, którzy przez wieki okupowali teren Półwyspu Iberyjskiego. Istotną rolę odgrywa również tutejszy klimat i wysoka temperatura. Średnio w lecie termometry wskazują 25-30 st., co sprzyja uprawie cytrusów, oliwek, daktyli, bakłażanów i cukinii. Ważnym czynnikiem jest także ukształtowanie terenu i dostęp do morza. Dzięki temu kuchnia hiszpańska mogła się wzbogacić o potrawy z owoców morza i wodorostów.

Obecnie w Hiszpanii można spotkać zarówno dania o typowo śródziemnomorskim rodowodzie (kuchnia andaluzyjska), potrawy ludów pasterskich, jak i potrawy wywodzące się z tradycji morskich (Galicja).

W przypadku Barcelony mamy do czynienia z typową kuchnią katalońską, bazującą przede wszystkim na rybach, owocach morza, warzywach, cytrusach, winie i oliwie. Królują tu potrawy jednogarnkowe (np. escudella – gulasz z mięsem, ryżem i warzywami) oraz dania z chleba. Dobrym tego przykładem jest pa amb tomaquet, czyli zapiekany chleb uprzednio umoczony w świeżo przetartych pomidorach, czosnku i oliwie.

Z kuchni hiszpańskiej wywodzi się wiele potraw i napojów. Poniżej znajduje się tylko niewielki ich spis:

  • ser manchega – ser wytwarzany z mleka owiec wypasających się w górach La Manchy
  • churros – paluszki z ciasta smażone w głębokim oleju,
  • arroz con leche – czyli ryż z mlekiem i wanilią podawany na zimno, zapiekany w piekarniku
  • paella – to potrawa jednogarnkowa powstająca na bazie ryżu i szafranu,
  • gazpacho – chłodnik pomidorowy
  • patatas bravas – są to ziemniaki pokrojone w kostkę, usmażone w głębokim tłuszczu, a przed podaniem polane sosem
  • sangria – słynne wino hiszpańskie z dodatkiem pokrojonych owoców i lodu
  • tinto de verano – to wino czerwone z dodatkiem lodu i słodkiej wody sodowej
  • Brandy de Jerez – jak sama nazwa wskazuje jest to brandy z regionu Jerez de la Frontera
  • gin – mocna wódka jałowcówka z Balearów.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.