Tortilla
Składniki:
- 3-4 duże ziemniaki pokrojone w kostkę,
- cebula pokrojona w “piórka”,
- czerwona papryka w kawałkach,
- 2 plastry wędzonej szynki,
- 4 duże jaja,
- oliwa z oliwek,
- garść żółtego sera startego na dużych oczkach,
- sól i pieprz, inne przyprawy według uznania.
Cebulę, szybkę oraz paprykę podsmażamy na oliwie z oliwek. W posolonej wodzie gotujemy ziemniaki. Do składników na patelni dodajemy ziemniaki. Dodajemy pozostałą część oliwy. Dusimy przez 12 minut. W międzyczasie w małej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich przyprawy; pieprz oraz sól. Dodajemy do pozostałych składników. Wszystko smażymy przez dłuższą chwilę.
Tortillę posypujemy startym serem. Patelnię przykrywamy pokrywą i dusimy przez około dwie minuty. Zdejmujemy danie z ognia i przekładamy na duży talerz. Możemy posypać ziołami i udekorować papryką lub kawałkami szynki. Jemy pokrojone na kawałki.
Tapas z szynką
Składniki:
- 5-6 łyżek masła,
- 8 łyżek mąki,
- 1 szklanka mleka,
- sól i pieprz,
- 4-6 dag szynki serrano,
- 3 jajka,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa,
- liście laurowe i tymianek,
- pół kilograma kartofli,
- cebula i mały strączek chilli,
Na początek sopić masło, dodać mąkę, smażyć na złoto. Dodać mleko, mieszać aż do zgęstnienia. Przyprawić pieprzem oraz solą. Chłodzić przez 3-4 godziny w lodówce. Dodać szynkę uprzednio pokrojoną w kostkę. Z gotowej masy formułować małe krokiety. Panierować w jaju, potem w bułce tartej. Rozgrzać oliwę i smażyć na niej tapas. Przyprawić tymiankiem, można dodać paprykę chilli.
Paella z owocami morza
Składniki:
- 500 gram średnioziarnistego ryżu
- jedna cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 duże marchewki,
- papryka,
- 50 dag mrożonych owoców morza i krewetek,
- 2 szklanki warzywnego bulionu,
- 3 łyżki oliwy,
- nitka szafranu,
- łyżka masła,
- sól i pieprz
Cebulę i czosnek drobno posiekać, lekko podsmażyć na oliwie. Dodać ryż i smażyć do momentu, aż delikatnie zbieleje. Wlać bulion, gotować przez pół godziny pod przykryciem.
Krewetki i owoce morza rozmrozić (można pokropić kilkoma kroplami cytryny). Pokroić papryki i połączyć je z ryżem. Dusić przez ok. 10 minut. Dodać owoce morza, marchewkę i krewetki. Wymieszać z ryżem i gotować przez 20 minut. Na małym rondelku rozgrzać masło, dodać szafran. Następnie połączyć je z ryżem i przyprawić według uznania.
Bilety na atrakcje turystyczne
CENY i TERMINY WSZYSTKICH ATRAKCJI
NOCLEGI:
najtańszy pokój 2-osobowy
najbliżej centrum
najlepiej oceniane