Kuchnia hiszpańska jest bardzo zróżnicowana i smaczna. Całymi garściami czerpie z bogactwa darów ziemi i Morza Śródziemnego. Na jej dania składają się proste, łatwo dostępne składniki, z których przyrządza się iście królewskie dania. Podaje się je w towarzystwie aromatycznych hiszpańskich win.

Podstawą kuchni hiszpańskiej są m.in. owoce morza oraz ryby. Przygotowuje się je na wszelkie możliwe sposoby. Można je zatem smażyć, piec, gotować, grillować, dusić lub wędzić. Koniecznie należy podawać je z warzywami, które są bardzo ważnym składnikiem w hiszpańskiej tradycji kulinarnej. Pod tym względem na pierwszym miejscu lokują się pomidory i ziemniaki. Niekiedy doprawia się je oliwą z oliwek.

Hiszpanie słyną z miłości do mięsa. Szczególnie gustują w suszonych wędlinach, a zwłaszcza w szynkach. To właśnie stąd pochodzą znane na całym świecie szynki serrano i kiełbaski chorizo. Oprócz nich bardzo często podaje się wieprzowinę, mięso królicze i jagnięce. Co ciekawe, niekiedy mięsa podaje się z nabiałem. Tutejsze sery są bardzo delikatne i niskokaloryczne. Mają specyficzny smak i aromat.

Jeśli chodzi o desery, to składają się na nie głównie owoce i lody. Dość często podawane są również puddingi, ciasta i desery na bazie przetworów mlecznych. Do deserów podaje się kawę, ponieważ herbata nie jest zbyt popularna. Można też skosztować napoju sindra, sangria lub któregoś z hiszpańskich win.

Charakterystyczne dania kuchni hiszpańskiej.

  • Paella – sycące i niedrogie w przygotowaniu danie, składające się z ryżu, pomidorów, grochu, gorczycy, fasoli, karczochów oraz dodatków miesnych (wątróbek, drobiu, mięsa z krolika). Można też przygotować paellę z owocami morza.
  • Gazpacho – słynny hiszpański chłodnik, którego podstawę stanowią pomidory. Oprócz nich dodaje się ogórki, paprykę oraz takie dodatki, jak jajka czy szynka hiszpańska. Do gazpacho poddaje się dodatki serwowane w oddzielnych miseczkach, np. chleb, oliwki, orzechy, warzywa pokrojone w kostkę.
  • Tortilla – omlet z grubego ciasta ziemniaczanego. Dodaje się do niego – w zależności od upodobań – mięsa, warzywa, ryby, szynkę hiszpańską lub sery.
  • Arroz con leche – zapiekany deser na bazie ryżu, mleka i wanilii; podawany na zimno.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.