Maczanka po krakowsku
Składniki:
- 0,25 l czerwonego wytrawnego wina
- 1 kg karkówki lub schabu
- łyżka smalcu
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- pieprz
- sól
- 2 średnie cebule
- 1 ząbek czosnku
- łyżka kminku
Mięso nacieramy czosnkiem i po chwili lekko obsmażamy. Następnie przekładamy je do brytfanny i dodajemy cebulę pokrojoną w półplasterki oraz pieczarki pokrojone dość grubo. Dodajemy kminek, słodką paprykę w proszku oraz wino. Całość solimy i pieprzymy, po czym wstawiamy do piekarnika na minimum 90 minut.
Po upieczeniu mięso należy pokroić w grube plastry. Później kładzie się je na kajzerkę i polewa sosem. Na koniec można lekko przykryć drugą częścią kajzerki.
Lawasz po krakowsku
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka wody
- łyżeczka soli
- 2 posiekane cebule
- 25 dag pieczarek
- 25 dag kiełbasy
- ½ puszki groszku
- pomidor
- 3 łyżki musztardy
Z mąki, wody i soli trzeba wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Później wykłada się je na tortownicę i piecze prze pół godziny. W międzyczasie należy podsmażyć cebulę z pieczarkami, kiełbasą, groszkiem i musztardą. Tak przygotowany farsz należy wyłożyć na upieczone, jeszcze gorące ciasto.
Kurczak po krakowsku z sałatą
Składniki:
- 1 kurczak
- 20 dag kaszy krakowskiej
- 2 białka
- 2 jajka
- 1/4 l wody
- 5 dag smalcu
- 7 dag masła
- sól
- zielenina
- Sałata:
- 1 sałata
- 1/2 pojemnika śmietany 22-proc.
- sól
- pieprz
- cukier
- sok z 1/2 cytryny
- posiekany koperek
Kaszę trzeba wymieszać z białkami, a następnie należy podsmażyć ją na maśle, dodać wodę i ugotować na sypko. Do ostudzonej kaszy dodaje się posiekaną zieleninę, jajka i masło. Całość wymieszać i przyprawić do smaku. Farszem nadziać posolonego kurczaka, spiąć otwór w tuszce i piec aż się przyrumieni. Odpowiednia temperatura to 180°C.
W międzyczasie można przygotować sałatę. W tym celu trzeba umyć i osuszyć jej listki, które następnie rwie się na kawałki. Śmietanę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem cytrynowym, po czym polewamy tym sałatę. Na koniec mieszamy i posypujemy wszystko koperkiem, podajemy razem z kurczakiem od razu po jego przygotowaniu.
Bilety na atrakcje turystyczne
CENY i TERMINY WSZYSTKICH ATRAKCJI
NOCLEGI:
najtańszy pokój 2-osobowy
najbliżej centrum
najlepiej oceniane