Specyfika kuchni małopolskiej bierze się z połączenia tradycji galicyjskiej, austriackiej i podhalańskiej. Takie zestawienie może owocować tylko jednym: ogromnym bogactwem smaków i aromatów.
Specjaliści twierdzą, że do ukształtowania współczesnej kuchni małopolskiej doszło na przełomie XVIII i XIX wieku. Wtedy to nastąpiło przemieszanie wpływów wspomnianych kuchni. W efekcie mamy dziś do czynienia ze smacznymi i sycącymi potrawami. Można do nich zaliczyć m.in. maczankę krakowską. Danie przygotowuje się z wieprzowiny i pieczywa, zaś specjalnym dodatkiem jest sos kminkowy. Bardzo smakowitym dniem jest również kaczka po krakowsku, którą podaje się z kaszą i grzybami. Swoją drogą warto pamiętać, że podstawą kuchni małopolskiej są wszelkiego rodzaju kasze.
Jeśli chodzi o wędliny, to szczególnie ceniona jest kiełbasa Lisiecka, którą produkuje się pod Krakowem. Powstaje ona z mięsa wieprzowego. Jest wędzona i suszona. Cennym nabytkiem z kuchni austriackiej jest salceson z sosem musztardowym oraz sznycel wiedeński. Warto też pamiętać o białej kiełbasie, która króluje szczególnie podczas świat wielkanocnych.
Osobny dział kuchni małopolskiej stanowi kuchnia podhalańska. Jej wyróżnikiem jest prostota i wspaniały smak potraw. Wśród podstawowych produktów znajdują się ziemniaki, mąka jęczmienna i owsiana.
Dania charakterystyczne dla kuchni krakowskiej
- maczanka krakowska
- kiełbasa Lisiecka – wędzona i suszona kiełbasa wieprzowa
- Piszinger – wafel przekładany kakaową masą
- Tort Sachera – tort przekładany morelową marmoladą, oblany czekoladową polewą
- buchta – ciasto drożdżowe zawijane ze śliwkowymi powidłami
- krakowskie obwarzanki
- bajgle z Kazimierza
Bilety na atrakcje turystyczne
CENY i TERMINY WSZYSTKICH ATRAKCJI
NOCLEGI:
najtańszy pokój 2-osobowy
najbliżej centrum
najlepiej oceniane