Zupa florencka
Składniki:
- 15 dag pieczarek,
- 1,5 l rosołu (może być z kostki)
- 2 dag kaparów (niekoniecznie),
- 25 dag ugotowanego domowego makaronu,
- 150 ml śmietany,
- 10 dag startego żółtego sera,
- natka pietruszki,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz i majeranek do smaku.
Przygotowanie zupy zaczyna się od oczyszczenia, opłukania pieczarek. Następnie trzeba je drobno pokroić, usmażyć na maśle, podlać rosołem i ewentualnie dodać kapary. Całość gotować przez około 8 minut. Po tym czasie dodać śmietanę i zagotować. Na koniec dodać ugotowany wcześniej makaron, natkę pietruszki i starty żółty ser. Zupę doprawić solą, pieprzem i majerankiem do smaku.
Groszek po florencku
Składniki:
- 250 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego,)
- 4 plasterki cienko pokrojonego boczku podwędzanego
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Rozgrzewamy patelnię lub płaski rondel, wlewamy oliwę i dorzucamy do niej drobno pokrojony czosnek. Dodajemy pokrojony boczek i mieszając smażymy aż się zarumieni, a tłuszcz z boczku się wytopi. Następnie dodajemy groszek, doprawiamy solą i pieprzem. Całość delikatnie mieszamy i przez chwilę podsmażamy. Dodajemy tyle wody, aby przykryć groszek, po czym gotować bez przykrycia aż cały płyn wyparuje. Trwa to średnio ok. 10 minut.
Cannelloni po florencku
Składniki:
- 25 dag cannelloni
- dag mielonego mięsa z drobiu
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- ag pomidorów
- 3 łodygi selera naciowego
- szklanki sosu beszamelowego
- łyżki oleju
- szczypta suszonego oregano,
- 2 łyżki startego żółtego sera,
- sól, pieprz
Zaczynamy od sparzenia pomidorów, obrania ich i pokrojenia. Następnie opłukujemy selera, kroimy w paseczki, dusimy delikatnie razem z pomidorami na połowie rozgrzanego oleju. Doprawiamy solą i oregano. Na pozostałym oleju podsmażamy mięso z roztartym ząbkiem czosnku. Do lekko ostudzonego mięsa wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy cannelloni.
Na dnie żaroodpornego naczynia należy rozprowadzić warstwę duszonych warzyw, ułożyć napełnione cannelloni i zalać je sosem beszamelowym. Piec 30 minut w rozgrzanym do temp. 200º C piekarniku. Około 10 minut przed końcem pieczenia posypać żółtym serem.
Naleśniki po florencku
Składniki:
Ciasto:
- czubata szklanka mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
Farsz:
- 30 dag szpinaku
- 25 dag ricotty
- 10 dag startego parmezanu
- cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki masła
- 3 łyżki kremówki
- po szklance sosu beszamelowego i arabiatta
Zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego, po czym smażymy na maśle cienkie naleśniki. W rondlu rozgrzewamy masło przeznaczone do farszu, podsmażamy na nim posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy szpinak i śmietanę. Smażymy, mieszając przez 2 minuty, a następnie mieszamy całość z ricottą i połową parmezanu, doprawiamy solą i pieprzem.
Naleśniki smarujemy farszem i składamy w kopertę lub w chusteczkę. Układamy je w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, polewamy beszamelem, skrapiamy sokiem pomidorowym, posypujemy parmezanem. Zapiekamy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Do polewania naleśników można podać gorący sos arabiatta.
Bilety na atrakcje turystyczne
CENY i TERMINY WSZYSTKICH ATRAKCJI
NOCLEGI:
najtańszy pokój 2-osobowy
najbliżej centrum
najlepiej oceniane