Potrawy Mediolanu

Kuchnia mediolańska jest integralnym elementem kuchni włoskiej – należącej niewątpliwie do najzdrowszych w Europie, opartej głównie na oliwie, świeżych owocach, jarzynach, rybach i ziołach. Jednak ze względu na uwarunkowania historyczne i położenie samej Lombardii mediolańskie specjały posiadają szereg wpływów francuskich, austriackich a nawet niemieckich. Do najbardziej charakterystycznych potrwa Mediolany możemy zaliczyć:

Risotto alla milaneseRisotto po mediolańsku:
ryż z szafranem i białym winem – raczej dla wielbicieli kuchni wegetariańskiej

Cotoletta alla milaneseKotlety po mediolańsku:
charakterystyczne kotlety, których pod żadnym pozorem nie można rozbijać tylko smażyć cierpliwie w ich naturalnej grubości

Trippa alla milaneseFlaki po mediolańsku:
tak flaki (!) cielęce, może to być duże zaskoczenie dla tych, dla których kuchnia włoska to lekkie sosy i owoce morza

Sery

We Włoszech, podobnie jak w innych krajach, produkcja serów coraz częściej przenosi się z małych rodzinnych zakładów do dużych fabryk. Przykładem tego może być firma Galbani z siedzibą właśnie w Mediolanie, która sprzedaje znane wszędzie sery Bel Paese, Gorgonzola i Taleggio.
Na szczególną uwagę na pewno zasługuje ser Gorgonzola. Swoją nazwę zawdzięcza oddalonej o ok. 20 km od Mediolanu miejscowości, będącej niegdyś miejscem postoju bydła, powracającego z górskich pastwisk i w której od 879 roku rozpoczęto produkcję tego znanego sera. Gorgonzola to produkowany z krowiego mleka, miękki, podpuszczkowy ser pleśniowy z charakterystycznymi niebieskimi żyłkami pleśni. Najczęściej stosowany jest na deskę serów, sosów sałatkowych, sałatek i makaronów.

Wina

Do najpopularniejszych lombardzkich win należą gatunki pochodzące z winnic: Franciacorta, Oltrepo Pavese, Cadel Bosco. Szczególnie czerwone zyskują ostatnio coraz większe uznanie na świecie. Z białych win za uwagę zasługuje na pewno odrobinę musujące Ca Del Bosco.

Aperitivo

W ostatnich kilku latach w Mediolanie pojawił się zwyczaj zwany Aperitivo – odpowiednik Happy Hours. Wiele barów miedzy 18:00 a 21:00 oferuje drinki i koktajle w stałej, niższej cenie 5-8 euro. Wraz z drinkami serwowany jest darmowy bufet z przekąskami oraz z szybkimi daniami na bazie wędlin, makaronu, ryżu, ziemniaków i warzyw. Proszę nam wierzyć nie sposób wtedy nie najeść się do syta.

Restauracje

W Mediolanie co krok natknąć można się na restaurację, pizzerię, bar, cafeterię, snack-bar, i wiele innych tego typu miejsc.
Oferta jest bardzo szeroka, od ekskluzywnych i co za tym idzie bardzo drogich miejsc po bardziej przystępne i nastawione na przeciętnie zamożnego klienta.
Należy pamiętać, że restauracje w okolicach Duomo i w ścisłym centrum miasta nastawione są raczej na jednorazowego klienta-turystę gdzie bardzo wysokie ceny nie zawsze są adekwatne do atmosfery i jakości oraz smaku dań.

W większości restauracji do rachunku doliczana jest opłata za obsługę (coperto), w związku z tym nie należy czuć się zobligowanym do pozostawienia dodatkowego napiwku. Jeżeli rachunek nie zawiera dodatkowej opłaty, można pozostawić zwyczajowe 10%.

Przepisy

W serwisie docelowo znajdziesz kilka przepisów kuchni mediolańskiej.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.