Rostbef z puddingiem z Yorkshire

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 20 dag mąki
  • 1,5 kg rostbefu bez kości
  • 2 łyżki oleju
  • 6 łyżek stopionego masła
  • natka pietruszki do dekoracji
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz

Mięso natrzeć pieprzem, solą i olejem, a następnie obsmażyć na maśle. Następnie piec w piekarniku przez 15 min. w temperaturze 220 st. Na blachę do pieczenia położyć masło, umieścić w piekarniku pod rusztem z mięsem. Temperaturę obniżyć do 200 st. C. Po stopieniu masła wlać schłodzone ciasto puddingowe, po czym zapiekać całość przez 20 min. Wyjąć mięso, podawać po 10 minutach razem z puddingiem.

Pudding przygotowuje się w następujący sposób: jaja ubija się z mlekiem i odrobiną soli, później dodaje się mąkę. Całość przykrywa się folią i odstawia na godzinę do lodówki.

Kurczak Królewski

Składniki:

  • 1 średni kurczak
  • 1/2 cytryny
  • 1 marchewka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 gałązki tymianku
  • kilka listków laurowych
  • 8 ziaren pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli

Sos:

  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 1 listek laurowy
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżeczki dżemu morelowego
  • 1 słoik (300 ml) majonezu
  • 1/2 szklanki śmietany tortowej

Kurczaka umyć i osuszyć, włożyć do środka połówkę cytryny; mięso ułożyć w garnku razem z warzywami, pieprzem i ziołami. Zalać wodą do dwóch trzecich wysokości kurczaka, osolić. Następnie trzeba przykryć garnek i gotować jego zawartość przez 2 godziny na małym ogniu. Gotowego kurczaka ułożyć w misce, polać wywarem, zostawić do ostygnięcia. Zdjąć skórkę, oddzielić mięso od kości, pokroić w kostkę.

Sos zaczyna się od posiekania i zeszklenia na maśle cebuli. Wymieszać ją z curry, winem, przecierem, listkiem laurowym i sokiem z cytryny, gotować dziesięć minut. Wyjąć listek, dodać dżem, przetrzeć go przez sitko i wystudzić. Połączyć z majonezem i śmietaną, przyprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać z kawałkami duszonego kurczaka.

Fish&Chips

Składniki:

Ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 ml wody mineralnej
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki octu
  • sól

Ryba i frytki:

  • 1 kg filetów z białej ryby (mintaj/ dorsz)
  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 cytryny
  • olej

Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i sól. Wymieszać mikserem wodę, mleko, jaja i ocet, a następnie powoli wlewać do zagłębienia w mące. Wymieszać aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na 15 min. Przygotować frytki z obranych ziemniaków i odstawić do miski z zimną wodą.

Rozgrzać olej do temperatury około 150 st., smażyć osuszone papierowym ręcznikiem frytki, przełożyć do osobnego naczynia. Pora na przygotowanie ryby: filety pokroić na podłużne porcje, panierować w cieście i wkładać do mocno rozgrzanego oleju. Smażyć na złoty kolor.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.