Frykadele z mięsa

Składniki:

  • 25 dag polędwicy wołowej
  • 25 dag schabu
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 10 dag bułki tartej
  • 5 dag margaryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego

Mięso trzeba dwukrotnie zemleć, po czym należy dodać do niego tartą bułkę, startą cebulę, jajko, przyprawy i 3/4 szklanki wody. Wszystko razem wymieszać, po czym rozgrzać margarynę, kłaść na nią łyżką dość grube placuszki i smażyć z obu stron.

Curry sild – Śledzie w sosie curry

Składniki:

  • 3 łyżki stołowe majonezu
  • śledzie „na oko”
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka curry

Jabłka obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Odstawić na bok. Do miski wlać zalewę ze śledzi, tak aby rozpuścić w niej przyprawę curry, następnie dodać sporo majonezu, który jest jednym z ważniejszych składników duńskiej kuchni. Do wymieszanego majonezu z curry wkładamy śledzie i jabłko. Delikatnie mieszamy, odstawiamy na trochę do lodówki, aby składniki się ze sobą połączyły.

Jajka z fasolą po kopenhasku

Składniki:

  • 8 dag fasoli
  • 4 jajka
  • 4 dag chrzanu tartego
  • 3 dag przecieru z moreli
  • 4 dag migdałów
  • 5 dag ketchupu
  • 100 ml śmietany gęstej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, cukier
  • sok z cytryny
  • 1 główka sałaty

Fasolę zalać wodą, zagotować i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie trzeba ją dogotować, odcedzić, przyprawić pieprzem, ułożyć na umytej sałacie. Jajka ugotowane na twardo przekroić na pół, wyjąć żółtka i rozetrzeć, wymieszać z chrzanem i przecierem. Dodać przyprawy, napełnić białka. Następnie trzeba obrać migdały, wymieszać je z fasolą i ketchupem, przyprawić do smaku. Wszystko ułożyć na półmisku na liściach, przykryć jajkami, polać przyprawioną śmietaną wymieszaną z posiekaną natką pietruszki i udekorować cząstkami pomidora.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.