Kuchnia niemiecka

Kuchnia niemiecka nie należy do jednolitych; wręcz przeciwnie znajdziemy w niej wiele zapożyczeń kulinarnych od sąsiednich krajów. Wystarczy wspomnieć, że o ile w zachodnich Niemczech jada się sporo warzyw (podobnie jak we Francji czy Szwajcarii), o tyle w Bawarii królują dania tłuste. Oprócz tego odczuwalne są wpływy kuchni włoskiej, greckiej, hiszpańskiej, tureckiej, a nawet dalekowschodniej.

Głównym elementem posiłków jest wieprzowina podawana na wiele sposobów (jako kiełbasa, wędlina, mięso). Z tego też względu tutejsze potrawy są bardzo kaloryczne. Znacznie rzadziej sięga się po ryby, które de facto pojawiają się jedynie na północy Niemiec. Tam też serwuje się pstrągi, okonie czerwone i ryby morskie.

Jada się niewiele zup. Z reguły jest to Gulaschsuppe (rozcieńczona zupa gulaszowa) lub Zwiebelsuppe (francuska zupa z czerwonej cebuli). Podaje się je z grzankami i serem. Na wschodzie Niemiec popularna jest również solanka, czyli ostra zupa ukraińska z pokrojoną kiełbasą. Często spotykane są również zupy z knedlami, np. bawarska Leberknödelsuppe. Niemcy lubują się również w jednogarnkowych daniach, np. Eintopf, które tworzone są dosłownie ze wszystkiego, co wpadnie do ręki.

Jeśli chodzi o kuchnię Dolnej Saksonii, to jest ona dość treściwa i solidna. Mieszkańcy tego regionu lubią zwłaszcza wędzonego węgorza, jarmuż z ostro doprawioną kiełbaską, zestaw wędlin oraz zupę weselną.

Piwo

Najbardziej charakterystycznym trunkiem dla Niemiec jest piwo. Pija się je w gigantycznych ilościach nie tylko podczas Oktoberfestu. Wystarczy wspomnieć, że statystyczny Niemiec wypija ok. 140 litrów piwa rocznie. Dotyczy to również dzieci i osób starszych.

Warzenie piwa na tych terenach jest związane z istnieniem niewielkich browarów należących do klasztorów. Dawniej to właśnie mnisi zajmowali się warzeniem piwa. Obecnie chętnie korzysta się z tamtych receptur.

W Niemczech powstaje wiele gatunków piwa. Do najważniejszych i najpopularniejszych z nich należy zaliczyć:

  • Bock (koźlak) – ciemne piwo dolnej fermentacji, które powstaje z ciemnego słodu jęczmiennego; produkowane głównie w Monachium i okolicach,
  • Doppelbock (koźlak dubeltowy, podwójny) – odrobinę ciemniejszy od tradycyjnego Bocka. Powstaje głównie w Bawarii,
  • Weissbier (białe piwo) – jasne piwo pszeniczne warzone w Bawarii,
  • naturalnie niefiltrowane Hefe-Weizen – pszeniczne piwo drożdżowe,
  • filtrowane piwo pszeniczne Kristallweizen,
  • pilzner – jaśniejsze i delikatniejsze w smaku od pilznerów produkowanych w Czechach,
  • Kolsch – jedno z najstarszych niemieckich piw (produkowane już w IX wieku).

Moszcz

Jest to popularne i wyjątkowo słabe wino owocowe, które posiada zaledwie kilka procent alkoholu. W tym przypadku proces fermentacji się dopiero rozpoczyna, w związku z czym wino jest naturalnie gazowane. Podaje się je jako napój orzeźwiający latem.

Obstwasser

To wyjątkowo mocny alkohol (45-50%), który powstaje w wyniku destylacji różnych owoców. Najczęściej stosuje się jabłka, śliwki, gruszki, wiśnie i czereśnie. Niekiedy dodaje się też odpady pozostałe po produkcji soków.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.