Eintopf z wędliną i fasolką

Składniki:

  • 1 kg zielonej fasolki szparagowej
  • 3 cebule
  • 250 g kiełbasy szynkowej
  • 8 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • 1/2 l bulionu mięsnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 pęczek cząbru
  • 1 duży ziemniak (200 g)

Przygotowanie dania zaczynamy od oczyszczenia fasoli, umycia i pokrojenia na kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, zaś wędlinę w plasterki. Następnie wędlinę i boczek smażymy na chrupko. Zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu smażymy cebulę na złoty kolor. Dolewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, solimy i pieprzymy. Dorzucamy fasolkę i cząber, po czym dusimy przez 20 minut.

W międzyczasie obieramy ziemniaka i ścieramy go na tarce o małych otworach. Dodajemy do fasolki 5 minut przed końcem duszenia. Wyjmujemy cząber, dodajemy wędlinę i boczek. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku. Można też dorzucić nieco posiekanej natki pietruszki.

Grünkohl (jarmuż)

Składniki:

  • 1kg mrożonego jarmużu
  • ok.500 gram karkówki wędzonej
  • 5 kabanosów
  • 3 duże cebule
  • bulion w proszku
  • Vegeta, pieprz, maggi, 2 listki bobkowe, kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 8 średnich ziemniaków
  • 3 łyżki smalcu

Cebule obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na smalcu. Dodać zamrożony jarmuż i na bardzo małym ogniu go odmrozić. Wędzoną karkówkę ugotować aż będzie miękka (z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego). Kiedy jarmuż się rozmrozi, przykryć go pokrywką i gotować przez ok. 60 min. Po tym czasie dodać pokrojone w plasterki kabanosy oraz skrojone w dużą kostkę ziemniaki. Gotować razem ok. 30 min. aż ziemniaki będą miękkie. Karkówkę pokroić na kawałki i dodać do jarmużu, doprawić bulionem, vegetą, maggi i pieprzem. Zagotować.

Szpecle bawarskie

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 200 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 5 jajek
  • 1/4 łyżeczki soli

Wszystkie składniki wymieszać na jednolite ciasto. Ciasto powinno przypominać konsystencję ciasta na naleśniki. Następnie trzeba w 5 l garnku zagotować wodę z dodatkiem 1 łyżki soli i 5 łyżkami oleju. Szpecle robić specjalną maszynką – położyć ją na garnek, wlać ciasto do pojemnika i poruszać, aby ciasto obcinało się na kluski. Gotujące się kluseczki przemieszać, aby się nie skleiły. Jak wypłyną na wierzch, to trzeba je odcedzić i polać zimną wodą. Podawać z gulaszem lub z przyrumienionym masłem.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.