ID , 'category' ); if ( $miasta != null ){ foreach( $miasta as $nazwa_miasto ) { $miasto = $nazwa_miasto->name; $nr_miasta = $nazwa_miasto->description; }} $jutro = time() + 86400; $pojutrze = $jutro + 86400; $booklink = "https://www.booking.com/searchresults.html?city=". $nr_miasta ."&aid=1276497&checkin_monthday=". date("d") ."&checkin_month=". date("m") ."&checkin_year=". date("Y") ."&checkout_monthday=". date("d", $jutro) ."&checkout_month=". date("m", $jutro) ."&checkout_year=". date("Y", $jutro) ."&no_rooms=1&group_adults=2"; ?>

Kuchnia niemiecka

EOD; echo $rekla; /* if ( is_singular( 'dojazd_menu' ) ) { $wakacje = << (function(){ var d = document, wid = 'tt-' + parseInt(Math.random() * 9999999).toString(16), se = d.getElementsByTagName('script'), se_f = se[0], se_l = se[se.length - 1], tt = d.createElement('script'), w = d.createElement('div'); w.id = wid; se_l.parentNode.insertBefore(w, se_l); tt.type = 'text/javascript', tt.async = true, tt.src = 'https://ti.tradetracker.net/?c=26564&m=1169001&a=322400&r=&t=js&wid=' + wid; se_f.parentNode.insertBefore(tt, se_f); })(); EOD; } else { if (rand(0,1)) { $wakacje = '';; } else { $wakacje = ''; } } echo $wakacje; */ ?> */ ?> */ ?>

Kuchnia niemiecka nie należy do jednolitych; wręcz przeciwnie znajdziemy w niej wiele zapożyczeń kulinarnych od sąsiednich krajów. Wystarczy wspomnieć, że o ile w zachodnich Niemczech jada się sporo warzyw (podobnie jak we Francji czy Szwajcarii), o tyle w Bawarii królują dania tłuste. Oprócz tego odczuwalne są wpływy kuchni włoskiej, greckiej, hiszpańskiej, tureckiej, a nawet dalekowschodniej.

Głównym elementem posiłków jest wieprzowina podawana na wiele sposobów (jako kiełbasa, wędlina, mięso). Z tego też względu tutejsze potrawy są bardzo kaloryczne. Znacznie rzadziej sięga się po ryby, które de facto pojawiają się jedynie na północy Niemiec. Tam też serwuje się pstrągi, okonie czerwone i ryby morskie.

Jada się niewiele zup. Z reguły jest to Gulaschsuppe (rozcieńczona zupa gulaszowa) lub Zwiebelsuppe (francuska zupa z czerwonej cebuli). Podaje się je z grzankami i serem. Na wschodzie Niemiec popularna jest również solanka, czyli ostra zupa ukraińska z pokrojoną kiełbasą. Często spotykane są również zupy z knedlami, np. bawarska Leberknödelsuppe. Niemcy lubują się również w jednogarnkowych daniach, np. Eintopf, które tworzone są dosłownie ze wszystkiego, co wpadnie do ręki.

Jeśli chodzi o kuchnię Dolnej Saksonii, to jest ona dość treściwa i solidna. Mieszkańcy tego regionu lubią zwłaszcza wędzonego węgorza, jarmuż z ostro doprawioną kiełbaską, zestaw wędlin oraz zupę weselną.

Piwo

Najbardziej charakterystycznym trunkiem dla Niemiec jest piwo. Pija się je w gigantycznych ilościach nie tylko podczas Oktoberfestu. Wystarczy wspomnieć, że statystyczny Niemiec wypija ok. 140 litrów piwa rocznie. Dotyczy to również dzieci i osób starszych.

Warzenie piwa na tych terenach jest związane z istnieniem niewielkich browarów należących do klasztorów. Dawniej to właśnie mnisi zajmowali się warzeniem piwa. Obecnie chętnie korzysta się z tamtych receptur.

W Niemczech powstaje wiele gatunków piwa. Do najważniejszych i najpopularniejszych z nich należy zaliczyć:

  • Bock (koźlak) – ciemne piwo dolnej fermentacji, które powstaje z ciemnego słodu jęczmiennego; produkowane głównie w Monachium i okolicach,
  • Doppelbock (koźlak dubeltowy, podwójny) – odrobinę ciemniejszy od tradycyjnego Bocka. Powstaje głównie w Bawarii,
  • Weissbier (białe piwo) – jasne piwo pszeniczne warzone w Bawarii,
  • naturalnie niefiltrowane Hefe-Weizen – pszeniczne piwo drożdżowe,
  • filtrowane piwo pszeniczne Kristallweizen,
  • pilzner – jaśniejsze i delikatniejsze w smaku od pilznerów produkowanych w Czechach,
  • Kolsch – jedno z najstarszych niemieckich piw (produkowane już w IX wieku).

Moszcz

Jest to popularne i wyjątkowo słabe wino owocowe, które posiada zaledwie kilka procent alkoholu. W tym przypadku proces fermentacji się dopiero rozpoczyna, w związku z czym wino jest naturalnie gazowane. Podaje się je jako napój orzeźwiający latem.

Obstwasser

To wyjątkowo mocny alkohol (45-50%), który powstaje w wyniku destylacji różnych owoców. Najczęściej stosuje się jabłka, śliwki, gruszki, wiśnie i czereśnie. Niekiedy dodaje się też odpady pozostałe po produkcji soków.

ID , 'category' ); if ( $miasta != null ){ foreach( $miasta as $nazwa_miasto ) { $miasto = $nazwa_miasto->name; $nr_miasta = $nazwa_miasto->description; } } } if ( isset($nr_miasta) ) { $jutro = time() + 86400; $pojutrze = $jutro + 86400; $booklink = "https://www.booking.com/searchresults.html?city=". $nr_miasta ."&aid=1276497&checkin_monthday=". date("d") ."&checkin_month=". date("m") ."&checkin_year=". date("Y") ."&checkout_monthday=". date("d", $jutro) ."&checkout_month=". date("m", $jutro) ."&checkout_year=". date("Y", $jutro) ."&no_rooms=1&group_adults=2"; } else { $booklink = "#"; // Można pominąć to, jeśli nie chcemy linku, ale zmienna nie będzie używana, jeśli nr_miasta nie istnieje } $ile_atrakcji = 3; if ( isset($miasta) && $miasta != null ){ $ile_atrakcji = 6; } ?>

Bilety na atrakcje turystyczne


CENY i TERMINY WSZYSTKICH ATRAKCJI

NOCLEGI:
najtańszy pokój 2-osobowy   najbliżej centrum   najlepiej oceniane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *