Ostre spaghetti z kiełbasą pepperoni
Składniki:
- 50 dag makaronu spaghetti
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 50 dag świeżych pomidorów
- po jednej czerwonej i żółtej papryce
- pęczek świeżego oregano
- 1 papryczka chilli
- 25 dag kiełbasy pepperoni
- oliwa z oliwek
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz, łyżeczka cukru
Cebulę i ząbki czosnku należy drobno posiekać. Paprykę oraz papryczkę chilli trzeba umyć, usunąć z niej gniazda nasienne i również pokroić w drobną kostkę. Połowę oregano posiekać, a resztę pozostawić do dekoracji. Kiełbasę pepperoni pokroić w grube plastry.
Na dużej patelni trzeba rozgrzać oliwę z oliwek i przesmażyć na niej kiełbasę. Następnie trzeba zdjąć kiełbasę z patelni, a na pozostawionym tłuszczu zeszklić cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Dodać paprykę i oreagno, po czym wszystko smażyć ok. 5 minut.
W międzyczasie trzeba sparzyć i obrać pomidory ze skórki, usunąć ich nasiona i pokroić pomidory w kostkę. Dodać do warzyw na patelni. Przyprawić całość solą, pieprzem oraz cukrem. Gotować razem ok. 15 minut.
Makaron spaghetti należy ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do sosu dodać przesmażoną kiełbasę pepperoni, doprawić solą i pieprzem. Odcedzony makaron dodać do sosu. Całość porządnie wymieszać i gotowe!
Zapiekanka z pomidorów i cukinii
Składniki:
- 50 dag pomidorów
- 50 dag cukinii
- 20 dag mozzarelli i parmezanu
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- masło
- szczypiorek
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Pomidory i cukinię najpierw należy dokładnie umyć, a następnie pokroić w plasterki. Mozzarellę pokroić w kostkę, parmezan zetrzeć na tarce, po czym w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem ułożyć plasterki pomidorów i cukinii. Posypać je mozzarellą i parmezanem.
Kolejnym krokiem jest roztrzepanie jajek, dodanie mleka i doprawienie tego solą i świeżo zmielonym pieprzem. Potrawę ułożoną w naczyniu żaroodpornym polewanym otrzymanym roztworem. Zapiekamy ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem posypujemy całość drobno posiekanym szczypiorkiem.
Tagliatelle z mascarpone i szpinakiem
Składniki:
- 50 dag makaronu tagliatelle
- łyżeczka masła
- 1 ząbek czosnku
- 30 dag szpinaku
- 150 ml śmietany
- 20 dag serka mascarpone
- 100 ml bulionu drobiowego
- Sól, świeżo starty biały pieprz
- starty parmezan
Szpinak trzeba umyć, osuszyć i cienko pokroić. Następnie należy rozpuścić łyżeczkę masła na patelni, dodać czosnek i zrumienić go na złotobrązowo. Dorzucić szpinak i zdusić go na małym ogniu. Śmietanę i serek mascarpone wymieszać, podgrzać w garnku razem z bulionem. Gotować całość przez kilka minut na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem.
Ząbek czosnku wyjąć ze szpinaku, makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić makaron i wymieszać z sosami – najpierw ze śmietanowo-serowym, a następnie ze szpinakiem. Przed podaniem posypać danie świeżo startym parmezanem.
Pizza na cienkim cieście
Składniki:
- 1 saszetka suszonych drożdży
- 1/4 łyżeczki cukru
- 3/4 szklanki letniej wody
- 1 i 3/4 szklanki mąki + mąka do podsypywania
- 1/2 łyżeczki soli
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru. Odstawić na 6 – 8 minut. Do mąki wymieszanej z solą dodawać po trochu drożdżowy rozczyn. Zagnieść porządnie ciasto (aż będzie gładkie). Uformować płaski placek i ułożyć na wierzch takie składniki, jakie najlepiej nam odpowiadają.
Piec w piekarniku maksymalnie nagrzanym przez 8-12 minut
Pizza z mozzarellą
Składniki:
- 70 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 l sosu pomidorowego
- 4 średnie pomidory
- 40 dag mozzarelli
- świeża bazylia
- 10 dag szynki
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- sól, biały pieprz
Do maki dodać skruszone drożdże, podlać 1,5 szklanki ciepłej wody, wyrobić i odstawić na ok. 10 minut. Dodać oliwę i sól. Ponownie wyrobić ciasto. Podzielić je na 5 części, które następnie trzeba rozwałkować i posmarować sosem pomidorowym. Położyć na to szynkę, kukurydze, plasterki pomidorów, mozzareli i bazylię. Pokropić delikatnie oliwą i posolić. Piec w piekarniku przez 20 min.
Mozzarella
Składniki:
- 2 kulki mozzarelli
- 2 średnie pomidory
- szczypta bazylii, oregano, tymianku
- oliwa extra vergin
Mozzarellę i pomidory pokroić w plastry. Układać na talerzu na przemian (plaster mozzarelli, plaster pomidora). Następnie należy wymieszać oliwę z przyprawami, po czym trzeba dokładnie polać tym mozzarellę i odstawić na 5 min., aby się „przegryzła”.
Bilety na atrakcje turystyczne
CENY i TERMINY WSZYSTKICH ATRAKCJI
NOCLEGI:
najtańszy pokój 2-osobowy
najbliżej centrum
najlepiej oceniane