Ostre spaghetti z kiełbasą pepperoni

Składniki:

  • 50 dag makaronu spaghetti
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 dag świeżych pomidorów
  • po jednej czerwonej i żółtej papryce
  • pęczek świeżego oregano
  • 1 papryczka chilli
  • 25 dag kiełbasy pepperoni
  • oliwa z oliwek
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, łyżeczka cukru

Cebulę i ząbki czosnku należy drobno posiekać. Paprykę oraz papryczkę chilli trzeba umyć, usunąć z niej gniazda nasienne i również pokroić w drobną kostkę. Połowę oregano posiekać, a resztę pozostawić do dekoracji. Kiełbasę pepperoni pokroić w grube plastry.

Na dużej patelni trzeba rozgrzać oliwę z oliwek i przesmażyć na niej kiełbasę. Następnie trzeba zdjąć kiełbasę z patelni, a na pozostawionym tłuszczu zeszklić cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Dodać paprykę i oreagno, po czym wszystko smażyć ok. 5 minut.

W międzyczasie trzeba sparzyć i obrać pomidory ze skórki, usunąć ich nasiona i pokroić pomidory w kostkę. Dodać do warzyw na patelni. Przyprawić całość solą, pieprzem oraz cukrem. Gotować razem ok. 15 minut.

Makaron spaghetti należy ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do sosu dodać przesmażoną kiełbasę pepperoni, doprawić solą i pieprzem. Odcedzony makaron dodać do sosu. Całość porządnie wymieszać i gotowe!

Zapiekanka z pomidorów i cukinii

Składniki:

  • 50 dag pomidorów
  • 50 dag cukinii
  • 20 dag mozzarelli i parmezanu
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • masło
  • szczypiorek
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Pomidory i cukinię najpierw należy dokładnie umyć, a następnie pokroić w plasterki. Mozzarellę pokroić w kostkę, parmezan zetrzeć na tarce, po czym w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem ułożyć plasterki pomidorów i cukinii. Posypać je mozzarellą i parmezanem.

Kolejnym krokiem jest roztrzepanie jajek, dodanie mleka i doprawienie tego solą i świeżo zmielonym pieprzem. Potrawę ułożoną w naczyniu żaroodpornym polewanym otrzymanym roztworem. Zapiekamy ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem posypujemy całość drobno posiekanym szczypiorkiem.

Tagliatelle z mascarpone i szpinakiem

Składniki:

  • 50 dag makaronu tagliatelle
  • łyżeczka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 dag szpinaku
  • 150 ml śmietany
  • 20 dag serka mascarpone
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • Sól, świeżo starty biały pieprz
  • starty parmezan

Szpinak trzeba umyć, osuszyć i cienko pokroić. Następnie należy rozpuścić łyżeczkę masła na patelni, dodać czosnek i zrumienić go na złotobrązowo. Dorzucić szpinak i zdusić go na małym ogniu. Śmietanę i serek mascarpone wymieszać, podgrzać w garnku razem z bulionem. Gotować całość przez kilka minut na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem.

Ząbek czosnku wyjąć ze szpinaku, makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić makaron i wymieszać z sosami – najpierw ze śmietanowo-serowym, a następnie ze szpinakiem. Przed podaniem posypać danie świeżo startym parmezanem.

Pizza na cienkim cieście

Składniki:

  • 1 saszetka suszonych drożdży
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 1 i 3/4 szklanki mąki + mąka do podsypywania
  • 1/2 łyżeczki soli

Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru. Odstawić na 6 – 8 minut. Do mąki wymieszanej z solą dodawać po trochu drożdżowy rozczyn. Zagnieść porządnie ciasto (aż będzie gładkie). Uformować płaski placek i ułożyć na wierzch takie składniki, jakie najlepiej nam odpowiadają.

Piec w piekarniku maksymalnie nagrzanym przez 8-12 minut

Pizza z mozzarellą

Składniki:

  • 70 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 l sosu pomidorowego
  • 4 średnie pomidory
  • 40 dag mozzarelli
  • świeża bazylia
  • 10 dag szynki
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • sól, biały pieprz

Do maki dodać skruszone drożdże, podlać 1,5 szklanki ciepłej wody, wyrobić i odstawić na ok. 10 minut. Dodać oliwę i sól. Ponownie wyrobić ciasto. Podzielić je na 5 części, które następnie trzeba rozwałkować i posmarować sosem pomidorowym. Położyć na to szynkę, kukurydze, plasterki pomidorów, mozzareli i bazylię. Pokropić delikatnie oliwą i posolić. Piec w piekarniku przez 20 min.

Mozzarella

Składniki:

  • 2 kulki mozzarelli
  • 2 średnie pomidory
  • szczypta bazylii, oregano, tymianku
  • oliwa extra vergin

Mozzarellę i pomidory pokroić w plastry. Układać na talerzu na przemian (plaster mozzarelli, plaster pomidora). Następnie należy wymieszać oliwę z przyprawami, po czym trzeba dokładnie polać tym mozzarellę i odstawić na 5 min., aby się „przegryzła”.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.