Szopska salatka
Składniki:
- Ogórek zielony, świeży
- pomidory
- trochę zielonej cebulki lub kawałek czerwonej papryki
- olej
- ocet
- sól, pieprz, cukier
- ser owczy biały lub ser feta
- pietruszka zielona
Ogórka należy umyć; można go użyć bez obierania skórki. Pokroić w kostkę, po czym pomidory umyć i pokroić w kostkę o podobnej wielkości co ogórki. Wymieszać razem w misce, po czym dodać cebulkę i przyprawy. Rozłożyć do salaterek. Ser owczy zetrze na drobnej tarce, bezpośrednio nad każdą salaterką. Całość posypa pietruszką.
Bułgarska zupa z soczewicy
Składniki:
- 100 g soczewicy
- 2 marchewki
- 1 por
- 3 ząbki czosnku
- bulion warzywny (ok. 1 l)
- ocet winny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- gałązka świeżej czubricy lub 1/2 łyżeczki suszonej lub 1/2 łyżeczki cząbru
- pieprz, sól
Przygotowanie potrawy rozpoczyna się od przepłukania soczewicy, zalania jej wodą i odstawienia na noc. Następnego dnia należy ją odsączyć, ponownie przepłukać i zalać bulionem warzywnym. Dodać do tego startą na tarce marchewkę, pokrojonego w plasterki pora, przyprawić i gotować do miękkości. Tuż przed podaniem zupy dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wymiesza z łyżką oliwy i łyżką octu winnego. Można przygotować zasmażkę z mąki. Zupę przed podaniem ozdabia się kleksem z jogurtu naturalnego lub śmietany.
Tracki giuwecz
Składniki:
- 80 dag wieprzowiny, cielęciny lub wołowiny
- 10 dag tłuszczu
- 5 dag marchwi
- 5 dag selera
- 30 dag słodkiej papryki
- 25 dag pomidorów
- 15 dag cebuli
- 15 dag ryżu
- sól, pieprz, papryka mielona, przecier pomidorowy, cząber
Mięso pokroić na 5 – 6 porcji, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, dodać pokrojone w kostkę warzywa: cebulę, marchew, selera. Chwilę potrzymać na małym ogniu, dodać łyżkę przecieru pomidorowego, pieprz, sól do smaku, pokrojone pomidory i liście selera. Wszystko zalać wodą albo wywarem z mięsa lub kości, gotować na małym ogniu. Pod koniec dodać ryż i gotować przez kolejne 15 – 20 min. Przed podaniem posypać zielną pietruszka i cząbrem.
Tikewnik czyli ciasto z dynią
Składniki:
- 20 dag mąki
- 1/10 wody
- 5 dkg masła
- 50 dkg dyni
- 5 dkg łuskanych orzechów włoskich
- 3 dkg oleju roślinnego
- 12 dkg cukru
- 2 jajka
- sok z cytryny, sól
Mąkę połączyć z wodą, masłem, olejem i jajkami. Dodać nieco soli i wszystko dobrze wyrobić. Uformować 4-5 cienkich placków. Następnie trzeba ugotować na parze obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę dynię, posypać cukrem i mielonymi orzechami oraz skropić sokiem z cytryny. Przygotowane uprzednio placki z ciasta przełożyć dynią, ułożyć na wysmarowanej blasze i upiec. Ciasto można również przekładać surową dynią, utartą na tarce, posypaną cukrem pudrem i cynamonem.
Grzana rakija (przepis na 3-4 szklanki)
Składniki:
- 1,5 szklanki rakii (śliwowicy), najlepiej z okolic Trojaknu lub Tetewenu,
- 2-3 łyżeczki cukru lub miodu pszczelego,
- szczypta kwiatu lipy.
Kwiat lipy zalać szklanką wrzącej wody i przykryć spodkiem. Po ok. 5 minutach napar przelać do drugiego naczynia i postawić na ogniu. W naparze rozpuścić cukier lub miód, a następnie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i dolać rakii. Tak przygotowany napój pije się na gorąco.
Bilety na atrakcje turystyczne
CENY i TERMINY WSZYSTKICH ATRAKCJI
NOCLEGI:
najtańszy pokój 2-osobowy
najbliżej centrum
najlepiej oceniane