Pieczeń cielęca po litewsku
Składniki:
- 1,5 kg cielęciny z udźca
- 6-8 ząbków czosnku
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 5 łyżek stopionego i sklarowanego masła
- 1 łyżeczka pieprzu
- sól
- masło do posmarowania brytfanny
Przed pieczeniem można naszpikować mięso pokrojoną w cienkie słupki słoniną. Dzięki temu cielęcina będzie znacznie delikatniejsza, wyjątkowo soczysta i krucha.
Czosnek trzeba przecisnąć przez praskę, wymieszać z musztardą, pieprzem i solą. Następnie należy włożyć cielęcinę na minutę do wrzącej wody. Po osuszeniu ściereczką trzeba ją natrzeć przygotowaną wcześniej pastą czosnkową. Całość zawinąć w folię aluminiową i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki, mięso trzeba przełożyć do lodówki i skropić je stopionym, sklarowanym masłem. Do brytfanny wlać połowę wina, przykryć, piec godzinę i 15 minut w temp. 180° C. W trakcie pieczenia mięso trzeba skrapiać winem i wypływającym sosem.
Przed pokrojeniem odłożyć cielęcinę na 15 minut. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Czebureki
Składniki:
- 0,5 l wody,
- 700 g mąki,
- szklanka oleju,
- sól, pieprz.
Nadzienie:
- mięso mielone przygotowane jak na kotlety mielone (warianty nadzienia: grzyby; kapusta kiszona smażona z cebulą; cebula smażona z marchwią)
Wodę osolić, dodać czarny zmielony pieprz, mąkę i zagnieść z tego ciasto. Musi być ono elastyczne. Następnie ciasto trzeba rozwałkować na cienkie placki o grubości 3 mm i średnicy 20 cm. Na jedną stronę placka wyłożyć nadzienie, a drugą stroną przykryć. Zlepić dokładnie brzegi. Czeburek nakłuć widelcem w kilku miejscach. Smażyć na głębokim tłuszczu.
Kugelis – litewska babka ziemniaczana
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 1/2 kg boczku wędzonego
- 3 jajka
- tłuszcz do formy
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki śmietany
- sól, pieprz
Ziemniaki trzeba obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Następnie boczek pokroić w kostkę i zrumienić z cebulą. Połowę skwarek odłożyć, resztą gorących skwarek z tłuszczem zalać masę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Dodać roztrzepane jajka, czosnek, sól i pieprz. Jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną masę trzeba przelać do formy. Piec 1- 2 godz. w zależności od grubości. Podawać z sosem ze skwarek wymieszanych ze śmietaną.
Bilety na atrakcje turystyczne
CENY i TERMINY WSZYSTKICH ATRAKCJI
NOCLEGI:
najtańszy pokój 2-osobowy
najbliżej centrum
najlepiej oceniane
Jaka temperatura piekarnika na Kugelis i jaka grubosc masy?