Ciuperci umplute cu brinz – pieczarki faszerowane bryndzą

Składniki

  • 0,5 kg pieczarek równej wielkości
  • 8 łyżek bryndzy
  • mały pęczek świeżych ziół: natki pietruszki, szczypiorku, także szczypiorku czosnkowego, jeśli ktoś wyhodował
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka startego żółtego sera
  • 4 łyżki masła
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

Pieczarki oczyścić, umyć i oddzielić ich trzonki od kapeluszy. Trzonki drobno pokroić, a kapelusz obsmażyć w całości na maśle. Odstawić do przestygnięcia. Następnie obrać i posiekać drobniutko czosnek i zioła. Poddusić trzonki pieczarek, wymieszać je z bryndzą, tartym serem, czosnkiem i ziołami. Uzyskaną w ten sposób masę doprawić do smaku, po czym napełnić nią kapelusze grzybów.

Wszystko ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać razem przez 15 minut.

Pui cu castraveti – kurczak z ogórkami kiszonymi

Składniki:

  • 3 piersi kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • 5 średnich ogórków kiszonych
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka ostrej papryki
  • sól
  • olej do smażenia

Cebulę obrać i pokroić w paski, natomiast ogórki pokroić w kostkę. Podobnie uczynić z piersiami kurczaka. Te ostatnie podsmażyć następnie na patelni. Kiedy już nabiorą złocistego koloru, dodać do nich cebulę, posypać mąką i wlać ok. 0,5 szklanki wody. Dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać ogórki, paprykę i sól. Podawać na ciepło.

Cibora de fasole boabe – barszcz fasolowy

Składniki:

  • 250 g białej fasoli
  • pęczek włoszczyzny
  • 4 średnie dojrzale pomidory
  • 1 l zakwasu żuru
  • pęczek natki pietruszki
  • kawałek pora

Przygotowanie potrawy rozpoczyna się od płukania i przebierania fasoli. Następnie zalewa się ją wodą i odstawia na noc, aby się moczyła.

Kolejnym krokiem jest umycie włoszczyzny, obranie jej i pokrojenie. Pomidory trzeba sparzyć, obrać ze skórki i również drobno pokroić. Natkę pietruszki należy posiekać, podobnie czyni się z porem. Fasolę zalać 3 l wody i gotować. W międzyczasie dodać do niej włoszczyznę. Gotować aż wszystkie składniki będą miękkie. Przed końcem gotowania osobno podgrzać zakwas, dodać go do zupy wraz z solą, pieprzem i pomidorami. Lekko przegotować.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.