Ciuperci umplute cu brinz – pieczarki faszerowane bryndzą
Składniki
- 0,5 kg pieczarek równej wielkości
- 8 łyżek bryndzy
- mały pęczek świeżych ziół: natki pietruszki, szczypiorku, także szczypiorku czosnkowego, jeśli ktoś wyhodował
- 3 ząbki czosnku
- łyżka startego żółtego sera
- 4 łyżki masła
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
Pieczarki oczyścić, umyć i oddzielić ich trzonki od kapeluszy. Trzonki drobno pokroić, a kapelusz obsmażyć w całości na maśle. Odstawić do przestygnięcia. Następnie obrać i posiekać drobniutko czosnek i zioła. Poddusić trzonki pieczarek, wymieszać je z bryndzą, tartym serem, czosnkiem i ziołami. Uzyskaną w ten sposób masę doprawić do smaku, po czym napełnić nią kapelusze grzybów.
Wszystko ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać razem przez 15 minut.
Pui cu castraveti – kurczak z ogórkami kiszonymi
Składniki:
- 3 piersi kurczaka
- 2 średnie cebule
- 5 średnich ogórków kiszonych
- łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- łyżeczka ostrej papryki
- sól
- olej do smażenia
Cebulę obrać i pokroić w paski, natomiast ogórki pokroić w kostkę. Podobnie uczynić z piersiami kurczaka. Te ostatnie podsmażyć następnie na patelni. Kiedy już nabiorą złocistego koloru, dodać do nich cebulę, posypać mąką i wlać ok. 0,5 szklanki wody. Dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać ogórki, paprykę i sól. Podawać na ciepło.
Cibora de fasole boabe – barszcz fasolowy
Składniki:
- 250 g białej fasoli
- pęczek włoszczyzny
- 4 średnie dojrzale pomidory
- 1 l zakwasu żuru
- pęczek natki pietruszki
-
kawałek pora
Przygotowanie potrawy rozpoczyna się od płukania i przebierania fasoli. Następnie zalewa się ją wodą i odstawia na noc, aby się moczyła.
Kolejnym krokiem jest umycie włoszczyzny, obranie jej i pokrojenie. Pomidory trzeba sparzyć, obrać ze skórki i również drobno pokroić. Natkę pietruszki należy posiekać, podobnie czyni się z porem. Fasolę zalać 3 l wody i gotować. W międzyczasie dodać do niej włoszczyznę. Gotować aż wszystkie składniki będą miękkie. Przed końcem gotowania osobno podgrzać zakwas, dodać go do zupy wraz z solą, pieprzem i pomidorami. Lekko przegotować.
Bilety na atrakcje turystyczne
CENY i TERMINY WSZYSTKICH ATRAKCJI
NOCLEGI:
najtańszy pokój 2-osobowy
najbliżej centrum
najlepiej oceniane