Kuchnia rumuńska to mieszanina smaków i wpływów kulinarnych z państwo ościennych: Mołdawii, Serbii, Ukrainy, Węgier czy Czarnogóry. To także typowa przedstawicielka kuchni dla tej części Europy.

Podstawowym składnikiem jest tu mięso, przede wszystkim spożywa się wieprzowinę, wołowinę i drób. Równie często sięga się po dania z grilla, potrawy mączne oraz powstałe z wykorzystaniem dużej ilości warzyw i owoców. Dobrym tego przykładem jest mamaliga. Przygotowuje się ją z ugotowanej i dobrze rozdrobnionej kukurydzy z dodatkiem sera i masła. Innym przysmakiem jest sarmale, czyli potrawa przygotowywana z mięsa mielonego owijanego liśćmi kapusty lub winorośli. Zarówno z wyglądu, jak i w smaku przypomina polskie gołąbki.

W Rumunii bez żadnego problemu można kupić alkohol. Dostępny jest niemal wszędzie, np. w budkach ze słodyczami. W dodatku sprzedaje się go nie tylko w butelkach szklanych, ale i w plastikowych, a nawet w kartonikach. Oprócz tak serwowanej wódki, można też nabyć kilka rodzajów mocnych i dość znanych w Europie, rumuńskich trunków. Mowa oczywiście o Puicy (śliwowicy), Palince czyli wódce owocowej.

Dla kuchni rumuńskiej charakterystyczne są m.in. następujące dania:

  • mici – niewielkie kiełbaski z mielonej baraniny i wołowiny, zapiekane na grillu,
  • shavarma – kawałki kurczaka podawane z kapustą, pomidorami i majonezem,
  • papanaşi – ogromne pączki ze słodkim serem, polane kwaśną śmietaną i konfiturami,
  • clătite cu dulceaţă – to naleśniki z konfiturami,
  • clătite cu brânză şi miere – czyli naleśniki z serem i miodem,
  • budincă cu brânză şi stafide – to budyń z serem i rodzynkami.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.