Rostbef z puddingiem z Yorkshire
Składniki:
- 4 jajka
- 2 szklanki mleka
- 20 dag mąki
- 1,5 kg rostbefu bez kości
- 2 łyżki oleju
- 6 łyżek stopionego masła
- natka pietruszki do dekoracji
- masło do smażenia
- sól, pieprz
Mięso natrzeć pieprzem, solą i olejem, a następnie obsmażyć na maśle. Następnie piec w piekarniku przez 15 min. w temperaturze 220 st. Na blachę do pieczenia położyć masło, umieścić w piekarniku pod rusztem z mięsem. Temperaturę obniżyć do 200 st. C. Po stopieniu masła wlać schłodzone ciasto puddingowe, po czym zapiekać całość przez 20 min. Wyjąć mięso, podawać po 10 minutach razem z puddingiem.
Pudding przygotowuje się w następujący sposób: jaja ubija się z mlekiem i odrobiną soli, później dodaje się mąkę. Całość przykrywa się folią i odstawia na godzinę do lodówki.
Kurczak Królewski
Składniki:
- 1 średni kurczak
- 1/2 cytryny
- 1 marchewka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 gałązki tymianku
- kilka listków laurowych
- 8 ziaren pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
Sos:
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 1 listek laurowy
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżeczki dżemu morelowego
- 1 słoik (300 ml) majonezu
- 1/2 szklanki śmietany tortowej
Kurczaka umyć i osuszyć, włożyć do środka połówkę cytryny; mięso ułożyć w garnku razem z warzywami, pieprzem i ziołami. Zalać wodą do dwóch trzecich wysokości kurczaka, osolić. Następnie trzeba przykryć garnek i gotować jego zawartość przez 2 godziny na małym ogniu. Gotowego kurczaka ułożyć w misce, polać wywarem, zostawić do ostygnięcia. Zdjąć skórkę, oddzielić mięso od kości, pokroić w kostkę.
Sos zaczyna się od posiekania i zeszklenia na maśle cebuli. Wymieszać ją z curry, winem, przecierem, listkiem laurowym i sokiem z cytryny, gotować dziesięć minut. Wyjąć listek, dodać dżem, przetrzeć go przez sitko i wystudzić. Połączyć z majonezem i śmietaną, przyprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać z kawałkami duszonego kurczaka.
Fish&Chips
Składniki:
Ciasto:
- 30 dag mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 ml wody mineralnej
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki octu
- sól
Ryba i frytki:
- 1 kg filetów z białej ryby (mintaj/ dorsz)
- 5 dużych ziemniaków
- 2 cytryny
- olej
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i sól. Wymieszać mikserem wodę, mleko, jaja i ocet, a następnie powoli wlewać do zagłębienia w mące. Wymieszać aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na 15 min. Przygotować frytki z obranych ziemniaków i odstawić do miski z zimną wodą.
Rozgrzać olej do temperatury około 150 st., smażyć osuszone papierowym ręcznikiem frytki, przełożyć do osobnego naczynia. Pora na przygotowanie ryby: filety pokroić na podłużne porcje, panierować w cieście i wkładać do mocno rozgrzanego oleju. Smażyć na złoty kolor.
Bilety na atrakcje turystyczne
CENY i TERMINY WSZYSTKICH ATRAKCJI
NOCLEGI:
najtańszy pokój 2-osobowy
najbliżej centrum
najlepiej oceniane