Kurczak po kijowsku

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 40 g niesolonego masła
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być mrożona)
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g bułki tartej
  • 1 łyżka utartego parmezanu
  • 1 łyżka mąki, posolonej i popieprzonej
  • 1 jajko
  • 1 – 2 łyżki oleju

W każdej piersi naciąć kieszonkę wzdłuż dłuższej części. Następnie trzeba rozmieszać masło z natką, rozgniecionym czosnkiem i dużą ilością soli oraz pieprzu. Włożyć je do tak doprawionego masła. Bułkę tartą wymieszać z parmezanem. Nadziane piersi z kurczaka obtoczyć w przyprawionej mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej z parmezanem. Smażyć piersi na rozgrzanym tłuszczu aż się zrumienią.

Kurczaka można podać z ryżem i dowolnymi warzywami gotowanymi na parze.

Łosoś z warzywami

Składniki:

  • 80 g masła o temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki świeżego koperku
  • 3 łyżki świeżego szczypiorku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 300 g świeżych liści szczawiu, umytych i pociętych
  • 400 g gotowego francuskiego ciasta
  • 4×150 g filetów z łososia, bez ości i skóry
  • 1 żółtko

Do małej miski włożyć masło, koperek i szczypiorek. Całość doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Następnie uformować masło w kształt parówki.

W międzyczasie trzeba podgrzać 3 łyżki wody. Dodać do nich szczaw. Gotować przez chwilę aż zmiękną liście. Po tym czasie odlać wodę.

Ciasto francuskie pokroić na 8 części i każdą z nich rozwałkować (powinno mieć kształt prostokąta o wymiarach 18×12 cm). Filet z łososia położyć na cieście francuskim, a następnie nałożyć na niego kawałek masła oraz liście szczawiu. Posmarować brzegi ciasta roztrzepanym żółtkiem i przykryć łososia drugim kawałkiem ciasta, dobrze sklejając brzegi. Posmarować ciasto z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 25 minut.

Pierogi ruskie

Składniki:

  • 35% sera białego
  • 65% kartofli
  • 3 cebule na 1,5 kg ziemniaki
  • kopczyk mąki
  • 1 łyżka oleju

Ziemniaki ugotować dzień wcześniej i przetrzymać ją przez całą noc w lodówce. W ten sposób ujdzie z nich cała woda. Ser i ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia. Następnie podsmażyć na oleju drobno pokrojoną cebulę. Na kopczyk mąki usypany na stolnicy powoli lać ciepłą wodę (ok. 80°C), a następnie zagnieść ciasto. Dodać łyżkę oleju, sól, wyrobić rękami. Cienko rozwałkować na stolnicy, wykrawać szklanką krążki, nakładać łyżeczkę farszu i szybko ciasno zlepiać brzegi. Wrzucać na wrzącą osoloną wodę i gotować pierogi do momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.