Knedle z bryndzą

Składniki:

  • 1 kg kartofli,
  • 2 jaja,
  • 1/2 kg mąki,
  • 1 łyżka masła,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 400 g bryndzy,
  • sól,
  • nieco oleju

Ziemniaki trzeba obrać, a następnie ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Lekko je przestudzić, przyrządzić puree, ucierając z masłem i mlekiem. Po kolejnych 10 minutach, dodać jajka i mąkę. Dokładnie wyrobić ciasto (do gładkości).

Oprószyć dłonie mąką i formować nieduże placuszki o grubości ok. 1 cm. Na środek nakładać 1/2 łyżeczki bryndzy i zalepiać do środka, tocząc kulki. Tak przygotowane knedle gotować przez kilka minut w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Kiedy wypłyną na wierzch delikatnie wybrać je z garnka za pomocą łyżki cedzakowej.

Zupa czosnkowa

Składniki:

  • ok. 8 – 10 ząbków czosnku
  • 1,2 l wody
  • kostka rosołowa
  • 2-3 trójkąciki serka topionego
  • sól
  • 50 g sera żółtego
  • bułka do grzanek
  • oliwa lub olej do podsmażania czosnku i grzanek
  • ewentualnie parmezan do posypania

Czosnek pokroić na drobne kawałki. Ok. 3/4 pokrojonego czosnku podsmażyć na oleju do delikatnego zrumienienia.

Następnie wlać do garnka wodę, dodać kostkę rosołową i zagotować. Dorzucić serki topione, czosnek (zarówno podsmażony, jak i surowy). Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec można dodać startego sera.

Bułkę trzeba pokroić w kostkę. Na patelnię wlać trochę oleju i wrzucić skrojoną bułkę. Podsmażyć ją aż stanie się rumiana i chrupiąca. Zupę wlać na talerze, podać z grzankami i odrobiną startego parmezanu.

Słowacki placek z bryndzą

Składniki:

  • bryndza 500 g
  • żółtka 2 szt.
  • słodka śmietana 50 ml
  • mielony kminek 2 łyżeczki
  • grubo zmielony pieprz 1 łyżeczka
  • mąka 500 g
  • masło 80 g
  • mleko 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Bryndzę, żółtko, śmietanę i przyprawy wymieszać na jednolitą masę. Mąkę przesiać, następnie rozrobić ją z proszkiem do pieczenia, masłem i mlekiem na gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość 0,5 cm. Blachę wysmarować olejem i posypać tarta bułką (można też wyłożyć ją pergaminem), ułożyć na niej ciasto, a na nim masę z bryndzy. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st. C) i piec 20 – 25 minut. Podawać na ciepło.

Zupa piwna
Składniki
chleb 4 kromki
masło 1 łyżeczka
żółtka 4 sztuki
cukier 0,5 szklanki
śmietana 200 ml
piwo 1 butelka
cynamon kawałek laski
skórka z cytryny

Od chleba odciąć skórkę, pokroić w kostkę i obsmażyć. Żółtka rozetrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i mieszać podczas podgrzewania. Nie gotować!
Piwo podgrzać razem ze skórką z cytryny i cynamonem. Gorące piwo dolać mieszając do ciepłej śmietany z żółtkami. Zdjąć zupę z ognia. Podać z grzankami.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.