Kuchnia słowacka

Kuchnia słowacka posiada wiele zapożyczeń z kuchni sąsiednich narodów. Dobrym tego przykładem jest gulasz, typowe danie dla Węgrów.

Generalnie w kuchni słowackiej pojawia się sporo mięsa (głównie wieprzowiny, dziczyzny i drobiu) oraz potraw mącznych (knedlików, klusków itp.). Dania serwuje się z sosami, knedlikami, korniszonami bądź kapustą. Niezwykle popularną potrawą są bryndzové halušky, czyli drobne kluski przygotowane z ciasta ziemniaczano – mącznego. Podaje się je z bryndzą, smalcem ze skwarkami oraz ze śmietaną. Ponadto w kuchni słowackiej królują sery bryndza i oscypek. Ważnym dodatkiem są wszelkiego rodzaju kiszonki. Z tego też względu dużym powodzeniem cieszy się tu kapuśniak. Jeśli chodzi o inne zupy, to Słowacy dość często jadają zupę czosnkową, fasolową z kiełbasą oraz rosół drobiowo – wołowy.

W tutejszej kuchni spotyka się wiele słodkości. Do najważniejszych z nich można zaliczyć strudle (głównie z jabłkami) oraz różne ciastka i torty z serem, owocami, miodem, lody, sałatki owocowe oraz kompoty. Dominują też takie desery, jak:

  • naleśniki: z dżemem – s lekvarom
  • z lodami i czekoladowym sosem – so zmrzlinou a cokoladou
  • z serem i rodzynkami – s tvarohom a hrozienkami
  • z orzechami, sosem czekoladowym i śmietaną – s orechami, cokoladou a slahackou
  • bułki nadziewane dżemem, gotowane na parze – gule ili parene buchty
  • makaron z makiem, topionym masłem i cukrem – sulance.

Jeśli zaś stołujemy się w restauracjach, to praktycznie w każdej z nich w menu pojawi się:

  • hemendeks – jajko na szynce
  • hovädzia polievka – rosół wołowiny
  • vyprážený syr- smażony, panierowany żółty ser
  • rieberko -schabowy z kością
  • guláš -gulasz
  • palačinky so zavareninou -naleśniki z konfiturą
  • zákusok -ciastko
  • zmrzlina -lody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.