Kuchnia słowacka
Kuchnia słowacka posiada wiele zapożyczeń z kuchni sąsiednich narodów. Dobrym tego przykładem jest gulasz, typowe danie dla Węgrów.
Generalnie w kuchni słowackiej pojawia się sporo mięsa (głównie wieprzowiny, dziczyzny i drobiu) oraz potraw mącznych (knedlików, klusków itp.). Dania serwuje się z sosami, knedlikami, korniszonami bądź kapustą. Niezwykle popularną potrawą są bryndzové halušky, czyli drobne kluski przygotowane z ciasta ziemniaczano – mącznego. Podaje się je z bryndzą, smalcem ze skwarkami oraz ze śmietaną. Ponadto w kuchni słowackiej królują sery bryndza i oscypek. Ważnym dodatkiem są wszelkiego rodzaju kiszonki. Z tego też względu dużym powodzeniem cieszy się tu kapuśniak. Jeśli chodzi o inne zupy, to Słowacy dość często jadają zupę czosnkową, fasolową z kiełbasą oraz rosół drobiowo – wołowy.
W tutejszej kuchni spotyka się wiele słodkości. Do najważniejszych z nich można zaliczyć strudle (głównie z jabłkami) oraz różne ciastka i torty z serem, owocami, miodem, lody, sałatki owocowe oraz kompoty. Dominują też takie desery, jak:
- naleśniki: z dżemem – s lekvarom
- z lodami i czekoladowym sosem – so zmrzlinou a cokoladou
- z serem i rodzynkami – s tvarohom a hrozienkami
- z orzechami, sosem czekoladowym i śmietaną – s orechami, cokoladou a slahackou
- bułki nadziewane dżemem, gotowane na parze – gule ili parene buchty
- makaron z makiem, topionym masłem i cukrem – sulance.
Jeśli zaś stołujemy się w restauracjach, to praktycznie w każdej z nich w menu pojawi się:
- hemendeks – jajko na szynce
- hovädzia polievka – rosół wołowiny
- vyprážený syr- smażony, panierowany żółty ser
- rieberko -schabowy z kością
- guláš -gulasz
- palačinky so zavareninou -naleśniki z konfiturą
- zákusok -ciastko
- zmrzlina -lody.
Bilety na atrakcje turystyczne
CENY i TERMINY WSZYSTKICH ATRAKCJI
NOCLEGI:
najtańszy pokój 2-osobowy
najbliżej centrum
najlepiej oceniane