Pieczeń cielęca po litewsku

Składniki:

  • 1,5 kg cielęciny z udźca
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 5 łyżek stopionego i sklarowanego masła
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • sól
  • masło do posmarowania brytfanny

Przed pieczeniem można naszpikować mięso pokrojoną w cienkie słupki słoniną. Dzięki temu cielęcina będzie znacznie delikatniejsza, wyjątkowo soczysta i krucha.

Czosnek trzeba przecisnąć przez praskę, wymieszać z musztardą, pieprzem i solą. Następnie należy włożyć cielęcinę na minutę do wrzącej wody. Po osuszeniu ściereczką trzeba ją natrzeć przygotowaną wcześniej pastą czosnkową. Całość zawinąć w folię aluminiową i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki, mięso trzeba przełożyć do lodówki i skropić je stopionym, sklarowanym masłem. Do brytfanny wlać połowę wina, przykryć, piec godzinę i 15 minut w temp. 180° C. W trakcie pieczenia mięso trzeba skrapiać winem i wypływającym sosem.

Przed pokrojeniem odłożyć cielęcinę na 15 minut. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Czebureki

Składniki:

  • 0,5 l wody,
  • 700 g mąki,
  • szklanka oleju,
  • sól, pieprz.

Nadzienie:

  • mięso mielone przygotowane jak na kotlety mielone (warianty nadzienia: grzyby; kapusta kiszona smażona z cebulą; cebula smażona z marchwią)

Wodę osolić, dodać czarny zmielony pieprz, mąkę i zagnieść z tego ciasto. Musi być ono elastyczne. Następnie ciasto trzeba rozwałkować na cienkie placki o grubości 3 mm i średnicy 20 cm. Na jedną stronę placka wyłożyć nadzienie, a drugą stroną przykryć. Zlepić dokładnie brzegi. Czeburek nakłuć widelcem w kilku miejscach. Smażyć na głębokim tłuszczu.

Kugelis – litewska babka ziemniaczana

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • 3 jajka
  • tłuszcz do formy
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól, pieprz

Ziemniaki trzeba obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Następnie boczek pokroić w kostkę i zrumienić z cebulą. Połowę skwarek odłożyć, resztą gorących skwarek z tłuszczem zalać masę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Dodać roztrzepane jajka, czosnek, sól i pieprz. Jeszcze raz dokładnie wymieszać.

Tak przygotowaną masę trzeba przelać do formy. Piec 1- 2 godz. w zależności od grubości. Podawać z sosem ze skwarek wymieszanych ze śmietaną.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

One thought on “Przepisy kuchni litewskiej”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. Jaka temperatura piekarnika na Kugelis i jaka grubosc masy?