Pieczeń cielęca po litewsku

Składniki:

  • 1,5 kg cielęciny z udźca
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 5 łyżek stopionego i sklarowanego masła
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • sól
  • masło do posmarowania brytfanny

Przed pieczeniem można naszpikować mięso pokrojoną w cienkie słupki słoniną. Dzięki temu cielęcina będzie znacznie delikatniejsza, wyjątkowo soczysta i krucha.

Czosnek trzeba przecisnąć przez praskę, wymieszać z musztardą, pieprzem i solą. Następnie należy włożyć cielęcinę na minutę do wrzącej wody. Po osuszeniu ściereczką trzeba ją natrzeć przygotowaną wcześniej pastą czosnkową. Całość zawinąć w folię aluminiową i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki, mięso trzeba przełożyć do lodówki i skropić je stopionym, sklarowanym masłem. Do brytfanny wlać połowę wina, przykryć, piec godzinę i 15 minut w temp. 180° C. W trakcie pieczenia mięso trzeba skrapiać winem i wypływającym sosem.

Przed pokrojeniem odłożyć cielęcinę na 15 minut. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Czebureki

Składniki:

  • 0,5 l wody,
  • 700 g mąki,
  • szklanka oleju,
  • sól, pieprz.

Nadzienie:

  • mięso mielone przygotowane jak na kotlety mielone (warianty nadzienia: grzyby; kapusta kiszona smażona z cebulą; cebula smażona z marchwią)

Wodę osolić, dodać czarny zmielony pieprz, mąkę i zagnieść z tego ciasto. Musi być ono elastyczne. Następnie ciasto trzeba rozwałkować na cienkie placki o grubości 3 mm i średnicy 20 cm. Na jedną stronę placka wyłożyć nadzienie, a drugą stroną przykryć. Zlepić dokładnie brzegi. Czeburek nakłuć widelcem w kilku miejscach. Smażyć na głębokim tłuszczu.

Kugelis – litewska babka ziemniaczana

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • 3 jajka
  • tłuszcz do formy
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól, pieprz

Ziemniaki trzeba obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Następnie boczek pokroić w kostkę i zrumienić z cebulą. Połowę skwarek odłożyć, resztą gorących skwarek z tłuszczem zalać masę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Dodać roztrzepane jajka, czosnek, sól i pieprz. Jeszcze raz dokładnie wymieszać.

Tak przygotowaną masę trzeba przelać do formy. Piec 1- 2 godz. w zależności od grubości. Podawać z sosem ze skwarek wymieszanych ze śmietaną.

Jedno przemyślenie nt. „Przepisy kuchni litewskiej”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. Jaka temperatura piekarnika na Kugelis i jaka grubosc masy?