Kuchnia rosyjska

Kuchnia rosyjska to prawdziwa feeria smaków i aromatów. Stanowi idealne połączenie wpływów Europy, Azji i Bliskiego Wschodu. Od XIX wieku na kuchnię rosyjską miała też wpływ kuchnia francuska.

Jednak bez względu na spory wokół wpływów kulinarnych na kuchnię rosyjską, jej początków trzeba upatrywać w VI wieku p.n.e. To wtedy żołnierze piechoty scytyjskiej i mongolskiej wnieśli wiele nowych, zupełnie nieznanych Słowianom zwyczajów kulinarnych. Należy do nich m.in. zakwaszanie mleka oraz przygotowywanie fermentowanych napojów mlecznych takich jak chociażby jogurt. Dodatkowo pokazali jak kwasić kapustę, paprykę bądź buraki. Obecnie są to niezwykle ważne produkty w całej Rosji, czego doskonałym przykładem jest kapuśniak (szczi). Przygotowuje się go z mięsem, szynką, jajkami, cebulą i kapustą. Zupa po ugotowaniu jest wstawiana do ciepłego pieca, dzięki czemu dodatkowo wydobywa się jej smak i zapach. Warto pamiętać, że istnieje wiele odmian szczi, które różnią się nie tylko składem, ale i kwasowością zupy. Poza tym oprócz szczi Rosjanie uwielbiają barszcze (kilkanaście odmian), zupę rybną, razsolnik (podobny do zupy ogórkowej z nerkami cielęcymi) oraz soliankę (zupę z jesiotra z zaprawą pomidorową).

Generalnie jednak dania kuchni rosyjskiej są tłuste i kaloryczne. Wiąże się to w głównej mierze z tutejszym klimatem, który jest bardzo srogi – tłuste jedzenie jest jednym ze sposobów utrzymania ciepła i energii w organizmie. Na tej podstawie też np. na Syberii królują piermeni (rodzaj pierogów z luźnym farszem mięsnym), sowicie polewane gęstą śmietaną. Ich przygotowanie przemienia się w kulinarny rytuał, w którym uczestniczą praktycznie wszyscy członkowie rodziny. Zwykle piermeni przygotowywane są od razu w setkach, a nawet w tysiącach sztuk, które następnie można zamrozić.

Co jadają Rosjanie? Z dawnych lat zostało im upodobanie do produktów i potraw mącznych oraz zbożowych. Spożywają też sporo nabiału, miodu, kasz, grzybów i jagód. Uwielbiają orzechy, dziczyznę i ryby. Szczególnie często sięgają po te ostatnie, a zwłaszcza po ceniony na całym świecie kawior. Rosjanie jedzą zarówno kawior czarny, jak i nieco mniej ceniony i znacznie częściej spotykany, kawior czerwony. Każdy z nich jest symbolem kulinarnym tego państwa.

Jeśli chodzi o napoje, to wiadomo nie od dziś, że mieszkańcy Rosji gustują w wódkach i mocnych alkoholach. W trakcie posiłku towarzyszą im różnorodne odmiany alkoholi, przy czym bardzo popularny jest kwas chlebowy. W Federacji Rosyjskiej pełni on nie tylko rolę napoju, ale i dodatku do wielu potraw.

Na koniec nie sposób nie wspomnieć o licznych przyprawach. Rosjanie nader chętnie sięgają po takie dodatki, jak: cebula, chrzan, koper, gorczyca, anyżek, majeranek, cynamon, estragon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kminek, liść laurowy, mięta, pieprz, wanilia, tymianek, mocna musztarda.

Specjały kuchni rosyjskiej

  • Boeuf Strogonow – jedno z klasycznych i najbardziej rozpoznawalnych dań rosyjskich. W jego skład wchodzi: polędwica pokrojona w długie i wąskie paski, smażona z cebulą i pieczarkami. Niektórzy dodają też ogórki kiszone. Gotowana z mąką, przecierem pomidorowym, pieprzem i solą.
  • Bliny – na ogół są to drożdżowe placuszki z mąki pszennej i gryczanej, podawane na gorąco, z roztopionym masłem i śmietaną.
  • Płow – ryż gotowany razem z mięsem.
  • Czaj – wyjątkowo mocna i aromatyczna herbata.
  • Kotlet pożarski – panierowany kotlet mielony z mięsa kurzego badź mieszanego kurzego i cielęcego.
  • Kulebiak – duży, pieczony pieróg nadziewany farszem z mięsa bądź ryb z dodatkiem jarzyn, ryżu i przypraw.
  • Kwas chlebowy – napój bezalkoholowy, aczkolwiek w rzeczywistości zawierający nieco alkoholu; wytwarzany podczas fermentacji chleba.
  • Watruszki – okrągłe pierogi z ciasta drożdżowego, ze słodkim nadzieniem z sera lub owoców.

Jedno przemyślenie nt. „Kuchnia rosyjska w Sankt Petersburgu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. może to nie odpowiednie miejsce na mój komentarz ale jadąc do sankt Peterzburga szukałem na necie jakiejś propozycji na posiłki niestety nic nie znalazłem i pierwsze 3 dni pobytu błąkałem sie w poszukiwaniu dobrego jedzenia i znalazłem :) wiec jeśli ktoś będzie koło fontanki to jest niedaleko wspaniała gruzińska restauracja jedzenie było tak pyszne że jadałem tam codziennie przez 1,5 tygodnia warto tam skosztować napoju jeśli mnie pamięć nie myli nazywał się tarahiri lub Tarhun a co do jedzenia porostu wyborne a wszystko to przy śpiewie właściciela restauracja to jest adres 14 проспект Загородный, Saint Petersburg, Rosja