Kuchnia włoska

Kuchnia włoska należy do jednej z najlepszych kuchni w całej Europie. Jej największym atutem jest mnogość zastosowań warzyw i przypraw, które nadają potrawom niezapomnianego smaku. Szczególnie często używa się tu ograno, pieprzu, bazylii, tymianku, estragonu i rozmarynu. Równie często stosuje się parmezan, oliwę z oliwkami, pomidory, czosnek i cebulę.

Do włoskich specjałów zalicza się dania na bazie mąki, ryb lub owoców morza. Niemal z każdego dodatku można przygotować słynną pizzę. Wielką popularnością cieszy się również spaghetti.

Włoska kuchnia zmienia się w zależności od regionu, w którym się akurat znajdujemy. Jednak bez względu na to zawsze można liczyć na zdrowe i smaczne dania.

Typowy posiłek składa się z czterech dań. Pierwszym są przystawki (antipasto). Później przychodzi pora na pierwsze danie (wł. pasta, na które składa się zupa lub danie mączne), główne danie z mięsa, ryb i sałatki. Na koniec pojawia się deser.

Na śniadanie włosi piją filiżankę cappuccino i jedzą brioche lub cornetto. Jest to bardzo miękka francuska bułeczka nadziewana czekoladą, kremem lub dżemem. Między najważniejszymi posiłkami dnia (obiadem i kolacją) jada się we Włoszech kanapki. Na typową kanapkę składa się bagietka lub duża bułka bogato obłożona wędliną, serami i warzywami.

Lody włoskie

Lody włoskie rozsławiają słoneczną Italię na całym kontynencie europejskim. We Włoszech spotyka się tak dużo rodzajów, smaków i kolorów tych lodów, że nie ma możliwości, aby ich wszystkich spróbować.

Napoje

We Włoszech największą popularnością cieszy się kawa (szczególnie mała czarna i cappuccino). Oprócz niej bardzo chętnie pija się herbatę z cytryną lub herbatę mrożoną. Jeśli zaś chodzi o zimne napoje, to Włosi najchętniej sięgają po wyciskane soki. Na dalszych miejscach plasują się napoje gazowane, woda mineralna. Warto też skosztować wody z kranu, która jest dobrej jakości, a którą włoskie bary serują za darmo.

Wino

Włoskie wina są uznawane za jedne z najlepszych i najsmaczniejszych na świecie. Zdanie to jest typowe zarówno dla koneserów, jak i przeciętnych amatorów tego trunku.

We Włoszech na rynek krajowy trafiają także najlepsze wina. Ich jakość jest bardzo dobra i stale wzrasta.

Turystom poleca się skosztowanie win z beczki, ponieważ są one smaczne i tanie. Wina butelkowane są znacznie droższe.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Jedno przemyślenie nt. „Kuchnia włoska w Rzymie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. Bardzo dużo spożywa się różnego rodzaju oliwek,serów!!!!