Żabnica po burgundzku

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 40 g masła
  • 1 posiekana cebula
  • 175 g bekonu, bez skórki, posiekanego
  • 175 g małych pieczarek (50 g posiekanych, reszta w całości)
  • 2 łyżki mąki
  • 450 ml czerwonego wina
  • 300 ml wywaru z ryby lub kurczaka
  • 1 liść laurowy
  • gałązki świeżego tymianku
  • sól, pieprz do smaku
  • 12 marynowanych cebulek
  • 550 g filetów żabnicy, pokrojonych w kostkę
  • drobno posiekana natka pietruszki do dekoracji

Na patelni podgrzewamy 1 łyżkę oleju i 15 g masła. Smażymy przez ok. 5 minut cebulę, 50 g boczku i posiekane pieczarki, aż cebula nabierze złotego koloru. Dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy dodatkowo przez minutę. Dodajemy wino i wywar oraz zioła i przyprawy. Gotujemy pod przykryciem, na zmniejszonym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

Marynowane cebulki wkładamy do wrzącej wody na 2 minuty, następnie osuszamy i zdejmujemy z nich skórę. Na rozgrzanym na patelni pozostałym oleju i 15 g masła smażymy cebule przez ok. 5 minut. Dodajemy pozostały bekon i smażymy znowu przez 5 minut. Przekładamy bekon i cebule do czystego naczynia, a na patelni przysmażamy w 2 partiach rybę. Smażymy przez 1 minutę, rumieniąc z obu stron. Na pozostałym maśle obsmażamy całe pieczarki (ok. 2-3 minut).

Na czystą patelnię wlewamy sos, dodajemy marynowane cebule z bekonem. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut, a następnie dodajemy rybę i grzyby. Wszystko razem dusimy jeszcze przez 5 minut. Na koniec posypujemy natką pietruszki.

Łosoś z tapenadą z czarnych oliwek

Składniki:

  • 2 filety z łososia bez skóry, po 150 g każdy
  • 4 fileciki anchois
  • 6 ziemniaków
  • 1 łyżka rozmarynu
  • oliwa z oliwek

Tapenada:

  • 1 mały słoiczek czarnych oliwek
  • 2 – 3 fileciki anchois
  • 2 łyżki kaparów
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na kawałki, posypać solą i rozmarynem. Wysmarować dokładnie oliwą z oliwek i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 190-200 stopni piekarniku, przez około 30 minut, aż będą ładnie zrumienione i miękkie w środku.

W blenderze ręcznym zmiksować czarne oliwki, fileciki anchois, czarny pieprz oraz kapary. Dolać oliwę, uzyskując średnio gęstą konsystencję pasty. Tapenadę podać w oddzielnej miseczce lub też rozsmarować na łososiu.

Łososia umyć, naciąć nożem, a w powstałe nacięcia wcisnąć fileciki anchois. Filety posmarować oliwą, usmażyć z dwóch stron na rozgrzanej patelni. Bardzo delikatnie posolić, bo anchois jest już dość słone.

Sorbet z Truskawek

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 4 żółte melony
  • listki świeżej mięty

Truskawki umyć, usunąć szypułki, zmiksować z cukrem pudrem. Zamrozić w zamrażalniku. Melony umyć, ściąć oba czubki. Z jednej strony wydrążyć tylko pestki, zostawiając warstwę miąższu. Drugą stronę pozostawić. Zamrożoną masę truskawkową strugać łyżką w podłużne wiórki. Wypełnić nimi melony. Posypać listkami mięty. Natychmiast podawać.

Jedno przemyślenie nt. „Przepisy kuchni francuskiej”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. jadlam lososia z tapendom z czarnych oliwek polecam pyszne