Żabnica po burgundzku

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 40 g masła
  • 1 posiekana cebula
  • 175 g bekonu, bez skórki, posiekanego
  • 175 g małych pieczarek (50 g posiekanych, reszta w całości)
  • 2 łyżki mąki
  • 450 ml czerwonego wina
  • 300 ml wywaru z ryby lub kurczaka
  • 1 liść laurowy
  • gałązki świeżego tymianku
  • sól, pieprz do smaku
  • 12 marynowanych cebulek
  • 550 g filetów żabnicy, pokrojonych w kostkę
  • drobno posiekana natka pietruszki do dekoracji

Na patelni podgrzewamy 1 łyżkę oleju i 15 g masła. Smażymy przez ok. 5 minut cebulę, 50 g boczku i posiekane pieczarki, aż cebula nabierze złotego koloru. Dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy dodatkowo przez minutę. Dodajemy wino i wywar oraz zioła i przyprawy. Gotujemy pod przykryciem, na zmniejszonym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

Marynowane cebulki wkładamy do wrzącej wody na 2 minuty, następnie osuszamy i zdejmujemy z nich skórę. Na rozgrzanym na patelni pozostałym oleju i 15 g masła smażymy cebule przez ok. 5 minut. Dodajemy pozostały bekon i smażymy znowu przez 5 minut. Przekładamy bekon i cebule do czystego naczynia, a na patelni przysmażamy w 2 partiach rybę. Smażymy przez 1 minutę, rumieniąc z obu stron. Na pozostałym maśle obsmażamy całe pieczarki (ok. 2-3 minut).

Na czystą patelnię wlewamy sos, dodajemy marynowane cebule z bekonem. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut, a następnie dodajemy rybę i grzyby. Wszystko razem dusimy jeszcze przez 5 minut. Na koniec posypujemy natką pietruszki.

Łosoś z tapenadą z czarnych oliwek

Składniki:

  • 2 filety z łososia bez skóry, po 150 g każdy
  • 4 fileciki anchois
  • 6 ziemniaków
  • 1 łyżka rozmarynu
  • oliwa z oliwek

Tapenada:

  • 1 mały słoiczek czarnych oliwek
  • 2 – 3 fileciki anchois
  • 2 łyżki kaparów
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na kawałki, posypać solą i rozmarynem. Wysmarować dokładnie oliwą z oliwek i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 190-200 stopni piekarniku, przez około 30 minut, aż będą ładnie zrumienione i miękkie w środku.

W blenderze ręcznym zmiksować czarne oliwki, fileciki anchois, czarny pieprz oraz kapary. Dolać oliwę, uzyskując średnio gęstą konsystencję pasty. Tapenadę podać w oddzielnej miseczce lub też rozsmarować na łososiu.

Łososia umyć, naciąć nożem, a w powstałe nacięcia wcisnąć fileciki anchois. Filety posmarować oliwą, usmażyć z dwóch stron na rozgrzanej patelni. Bardzo delikatnie posolić, bo anchois jest już dość słone.

Sorbet z Truskawek

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 4 żółte melony
  • listki świeżej mięty

Truskawki umyć, usunąć szypułki, zmiksować z cukrem pudrem. Zamrozić w zamrażalniku. Melony umyć, ściąć oba czubki. Z jednej strony wydrążyć tylko pestki, zostawiając warstwę miąższu. Drugą stronę pozostawić. Zamrożoną masę truskawkową strugać łyżką w podłużne wiórki. Wypełnić nimi melony. Posypać listkami mięty. Natychmiast podawać.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Jedno przemyślenie nt. „Przepisy kuchni francuskiej”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. jadlam lososia z tapendom z czarnych oliwek polecam pyszne