Kuchnia niemiecka

Kuchnia niemiecka nie należy do kuchni jednolitych. Stanowi raczej mieszankę smaków i naleciałości z sąsiednich państw. Poza tym w zależności od regionu zmieniają się również upodobania kulinarne samych Niemców. Wspólnym mianownikiem jest jedzenie tłuste, pełne potraw mięsnych. Jest to szczególnie widoczne w Bawarii.

Niemcy kochają wieprzowinę, co uwidacznia się w takich potrawach jak gotowana bądź pieczona golonka, peklowana lub lekko podwędzona wieprzowina oraz kiełbasa na ciepło lub zimno. Oprócz tego chętnie jada się drób, zwłaszcza gęsi i kurczaki.

Jeśli chodzi o zupy, to nie są zbyt popularne. Do najczęściej przyrządzanych zalicza się Gulaschsuppe, ostra zupa Bohnensuppe czy zupa z czerwonej cebuli Bohnensuppe, w Bawari często jada się Leberknödelsuppe z knedlami. Na północy kraju popularne są ryby, a zwłaszcza pstrąg. Z warzyw Niemcy najczęściej używają kapusty pod każdą postacią, szparagów i ziemniaków, które dodają do mnóstwa sałatek.

Republika Niemiecka jest kojarzona zwłaszcza z piwem, które zajmuje tu szczególnie ważne miejsce. Nie ma w tym nic dziwnego, jeśli weźmie się pod uwagę fakt, że w kraju tym funkcjonuje 40% wszystkich browarów na świecie. Obecnie jest ich ponad 1200. Pod tym względem przoduje zwłaszcza Bawaria, w której ulokowało się 800 browarów. Należy podkreślić, że wszystkie zakłady zachowują najwyższe standardy jakości przy produkcji omawianego trunku.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Komentarzy dla “Kuchnia niemiecka w Monachium”: 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  1. przyjeżdzajcie jest pięknie!nie sposób się nudzić!miasto urzeka!

  2. jestem wlasnie na Bawarii,to prawda je sie tlusto,ale tylko w zimniejszych porach a jak sie zrobi cieplo przechodza nawarzywa,duzo makaronu,kuchnia jest prosta,pozywna i niewyszukana