Chociaż imperium brytyjskie istnieje wiele wieków, to jednak kuchnia angielska nie dorobiła się przez ten czas smacznych potraw, które wyróżniałyby ją na świecie. Nie ma tu dań wykwintnych, wyjątkowo pysznych czy choćby zdrowych. W dodatku liczba potraw nie jest zbyt duża.

Kuchnia angielska słynie głównie z english breakfast oraz popołudniowej herbatki. Typowe angielskie śniadanie zjadane jest głównie w niedziele i święta. Wtedy to na stole króluje smażony bekon, jajka, tosty, pomidory, fasolka, grzyby, parówki czy też płatki zbożowe lub owsiane. Do picia serwowane są soki owocowe, herbata lub kawa.

W ostatnim czasie Brytyjczycy przerzucają się z herbaty na kawę. Mimo tego w dalszym ciągu w sklepach znajdzie się wiele rodzajów herbaty – najpopularniejszym rodzajem jest herbata popołudniowa. Warto pamiętać, że w Anglii podaje się z reguły herbatę z mlekiem. Niezwykle ważna jest tu kolejność nalewania: herbatę dolewa się do mleka, ponieważ w przeciwnym wypadku straci swój smak i aromat.

Innym niezwykle popularnym daniem jest fish&chips, czyli kawałki ryby zapiekanej w cieście i podawanej z frytkami. Do tego serwuje się rozmaite sosy i sałatki.

W kuchni brytyjskiej bez problemu można znaleźć potrawy charakterystyczne dla tego kraju. Do grona najpopularniejszych zaliczają się:

  • Fish&chips – ryba w cieście z frytkami;
  • Cockles – marynowane owoce morze, dodatek do piwa;
  • Cornish pasty – mięso i warzywa zapiekane w cieście;
  • Shepherds’s pie – posiekana jagnięcina zapiekana pod warstwą purée;
  • Roastbeef – pieczeń wołowa;
  • Yorkshire pudding – pikantne ciasto upieczone z mięsem;
  • Steak and kidney pie – wołowina w cieście z cynaderkami w sosie;
  • Sherry trifle – ciasto biszkoptowe nasączone sherry i podawane z kremem.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.