Posiłki w kuchni duńskiej

W Danii wyróżnia się pięć posiłków w ciągu dnia. Niezwykle istotne są tu godziny ich serwowania; bardzo ściśle się ich przestrzega.

W tutejszej kuchni dominuje wszelkiego rodzaju mięso i warzywa, a w szczególności ziemniaki.

Śniadanie

Posiłki podawane na śniadanie uzależnione są w Danii od rodzaju dnia. Jeśli jest to dzień powszedni, to zwykle zjada się płatki zbożowe zalane mlekiem lub jogurtem. Wymiennie stosuje się chleb z masłem i żółtym serem lub dżemem. Posiłek popija się czarną kawą (dorośli) lub zimnym mlekiem (dzieci). Nie uznaje się tu herbaty, kojarzonej z napojem wypijanym w czasie choroby.

Z kolei w przypadku śniadania świątecznego mamy do czynienia z obfitszym posiłkiem. Podaje się wtedy świeżutkie bułeczki, wędlinę i jajka. Do tego pojawiają się „czekoladowe ślimaki” lub inne ciepłe ciastka.

Śniadanie w dzień świąteczny jest znacznie dłuższe. Na ogół łączy się z przedpołudniową kawą.

Przedpołudniowa kawa

W godz. 9.00 – 10.00 Duńczycy pijają kawę. Zwykle podają do niej kawałek pszennego chleba posmarowany dżemem lub obłożony żółtym serem. Niekiedy podawane są również „czekoladowe ślimaki” lub inne ciasta.

Frokost

Frokost to podobiadek, który jada się w godzinach 11.30 – 13.00. W jego trakcie podaje się ciemne pieczywo żytnie posmarowane masłem, śledzia bądź inną rybę (zwykle konserwową), pasztet, kiełbasę lub wędlinę. Dodatkiem są różnorodne sałatki.

W przypadku świątecznego frokostu można liczyć na obfitsze potrawy i nieco większy ich wybór. W takim przypadku zostanie podanych kilka rodzajów śledzi, ryba na ciepło i na zimno, tarty mięsno – warzywne, dania mięsne na ciepło, sery i owoce. Najpopularniejszym daniem jest jednak frykadele z mięsa, czyli niewielki kotlet mielony. Oprócz niego Duńczycy lubią też pasztet na ciepło z wysmażonym gorącym boczkiem i smażonymi pieczarkami (varm leverpostej med Bacon) oraz białą smażoną kiełbasę (medisterpólse).

Podczas podobiadku na stole królują napoje alkoholowe: wino, piwo, kieliszek wódki. Podaje się także zimne mleko, sok, kawę, wodę mineralną.

Popołudniowa kawa

Pora na popołudniową kawę przypada między godz. 14.30 a 15.30. Wtedy to serwuje się do niej mus jabłkowy z kawałkami ciasta i bitą śmietaną. Można też spożyć w tym czasie przeróżne ciastka.

Kolacja

W odróżnieniu od polskiego zwyczaju, kolacja w Danii jest najbogatszym i najobfitszym posiłkiem w ciągu dnia. Spożywa się ją w godz. 18.00 – 19.00.

Na duńską kolację składają się potrawy z ziemniaków, mięsa i warzyw. Na stołach króluje wieprzowina, wołowina, drób i ryby. Dochodzą do tego ziemniaki, sosy, warzywa gotowane i konserwowane w zalewie octowej.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Jedno przemyślenie nt. „Kuchnia duńska w Kopenhadze”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. Ha, ha ha, kto ma czas w Danii na popłudniową kawę. Pewnie emeryci , lub rzadziej gospodynie domowe