Pikamunkit

Składniki:

  • 5 dl mąki
  • 1/2 dl cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • 3 dl śmietanki
  • 2 jajka

Dokładnie wymieszać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i kardamon. Dodać śmietanę i jajka. Wyrobić gładkie ciasto. Pączki wrzucać łyżką na rozgrzany do 180 st. C olej. Podawać posypane cukrem pudrem.

Tippaleivät

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 dl mleka
  • 4 dl mąki
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • olej roślinny lub kokosowy

Zmiksować jajka i cukier, po czym dodać pozostałe składniki. Całość mieszać aż do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie przełożyć ciasto do tubki z papieru i wyciskać je na gorący olej. Z kształtu powinno przypominać ptasie gniazdo. Ciastka smażyć do momentu aż zbrązowieją.

Sos fiński

Składniki:

  • oliwa lub olej 5 łyżek
  • sok cytrynowy 2 łyżki
  • kminek 1/2 łyżki
  • cukier
  • sól
  • pieprz czarny

Wszystkie składniki (poza kminkiem) wsypać do miski i razem zmiksować na gładką emulsję. Następnie dodać kminek i dokładnie wymieszać. Odstawić na dwie godziny, po czym znowu wymieszać. Tak przygotowany sos jest gotowy do podania.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.