Zupa florencka

Składniki:

  • 15 dag pieczarek,
  • 1,5 l rosołu (może być z kostki)
  • 2 dag kaparów (niekoniecznie),
  • 25 dag ugotowanego domowego makaronu,
  • 150 ml śmietany,
  • 10 dag startego żółtego sera,
  • natka pietruszki,
  • 1 łyżka masła,
  • sól, pieprz i majeranek do smaku.

Przygotowanie zupy zaczyna się od oczyszczenia, opłukania pieczarek. Następnie trzeba je drobno pokroić, usmażyć na maśle, podlać rosołem i ewentualnie dodać kapary. Całość gotować przez około 8 minut. Po tym czasie dodać śmietanę i zagotować. Na koniec dodać ugotowany wcześniej makaron, natkę pietruszki i starty żółty ser. Zupę doprawić solą, pieprzem i majerankiem do smaku.

Groszek po florencku

Składniki:

  • 250 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego,)
  • 4 plasterki cienko pokrojonego boczku podwędzanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Rozgrzewamy patelnię lub płaski rondel, wlewamy oliwę i dorzucamy do niej drobno pokrojony czosnek. Dodajemy pokrojony boczek i mieszając smażymy aż się zarumieni, a tłuszcz z boczku się wytopi. Następnie dodajemy groszek, doprawiamy solą i pieprzem. Całość delikatnie mieszamy i przez chwilę podsmażamy. Dodajemy tyle wody, aby przykryć groszek, po czym gotować bez przykrycia aż cały płyn wyparuje. Trwa to średnio ok. 10 minut.

Cannelloni po florencku

Składniki:

  • 25 dag cannelloni
  • dag mielonego mięsa z drobiu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • ag pomidorów
  • 3 łodygi selera naciowego
  • szklanki sosu beszamelowego
  • łyżki oleju
  • szczypta suszonego oregano,
  • 2 łyżki startego żółtego sera,
  • sól, pieprz

Zaczynamy od sparzenia pomidorów, obrania ich i pokrojenia. Następnie opłukujemy selera, kroimy w paseczki, dusimy delikatnie razem z pomidorami na połowie rozgrzanego oleju. Doprawiamy solą i oregano. Na pozostałym oleju podsmażamy mięso z roztartym ząbkiem czosnku. Do lekko ostudzonego mięsa wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy cannelloni.

Na dnie żaroodpornego naczynia należy rozprowadzić warstwę duszonych warzyw, ułożyć napełnione cannelloni i zalać je sosem beszamelowym. Piec 30 minut w rozgrzanym do temp. 200º C piekarniku. Około 10 minut przed końcem pieczenia posypać żółtym serem.

Naleśniki po florencku

Składniki:

Ciasto:

  • czubata szklanka mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła

Farsz:

  • 30 dag szpinaku
  • 25 dag ricotty
  • 10 dag startego parmezanu
  • cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki masła
  • 3 łyżki kremówki
  • po szklance sosu beszamelowego i arabiatta

Zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego, po czym smażymy na maśle cienkie naleśniki. W rondlu rozgrzewamy masło przeznaczone do farszu, podsmażamy na nim posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy szpinak i śmietanę. Smażymy, mieszając przez 2 minuty, a następnie mieszamy całość z ricottą i połową parmezanu, doprawiamy solą i pieprzem.

Naleśniki smarujemy farszem i składamy w kopertę lub w chusteczkę. Układamy je w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, polewamy beszamelem, skrapiamy sokiem pomidorowym, posypujemy parmezanem. Zapiekamy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Do polewania naleśników można podać gorący sos arabiatta.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.