Sos do nachos

Składniki:

  • Passata di pomodoro
  • Połówka papryki zielonej i połówka czerwonej.
  • Cebula.
  • sól, pieprz do smaku.

Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Do garnka wlać passatę i ugotować dorzucając pozostałe składniki. Pod koniec gotowania dodać pieprz i sól do smaku, po czym ostudzić sos. Kiedy już wystygnie można w nim maczać nachos.

Tortilla po hiszpańsku

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
  • 50g marchewki z groszkiem (mrożonka)
  • 50g bobu (mrożonka)
  • 50g kukurydzy konserwowej
  • 3 pieczarki
  • 1 cebula
  • 6 jajek
  • 4 paluszki krabowe SURIMI
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • pieprz, sól
  • 2 łyżki śmietany albo krojonych pomidorów z puszki
  • 80g sera żółtego
  • olej

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Na dużej patelni rozgrzać olej, po czym wrzucić do niego ziemniaki. Gdy zmiękną i zaczną się rumienić, trzeba dodać cebulę, czosnek i surimi. Następnie dodać ugotowany wcześniej groszek z marchewką, bób, kukurydzę konserwową i pokrojone w plastry pieczarki. Całość smażyć ok. 2- 3 minut.

Jajka wbić do miski, dodać 2 łyżki pokrojonych pomidorów z puszki, zioła prowansalskie, pieprz, sól, majeranek. Całość wymieszać i otrzymanym sosem zalać patelnię.

Do nagrzanego piekarnika do 180°C włożyć tortille i zapiekać około 15 minut. Kiedy całość się zetnie, tortille wyjmujemy z piekarnika, posypujemy serem żółtym i ponownie zapiekamy jeszcze przez kwadrans..

Paella z kurczakiem

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonej paelli z kurczakiem
  • 200 g filetów z piersi kurczaka
  • 225 g mieszanki warzywnej (mrożonej lub w puszce)
  • 1/2 szklanki ryżu paraboiled
  • 2 łyżki oleju
  • 250 ml wody

Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki i podsmażać przez 2 minuty na gorącym oleju. Dodać ryż i mieszankę warzywną. Wszystko smażyć razem przez 1 minutę.

Zawartość opakowania mrożonej paelli dokładnie wymieszać z 250 ml wody. Dodać do mięsa, ryżu i warzyw. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 10-15 minut. Co jakiś czas zamieszać. Podawać na ciepło.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.