Hutspot

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • 1 kg chudej wołowiny;
  • 3 pokrojone w plastry cebule
  • 3 pokrojone w plastry duże marchewki
  • 4 pokrojone w kostkę ziemniaki
  • 1 litr wody
  • 4 łyżki stołowe masła
  • 1 łyżeczka soli;
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Zagotować osoloną wcześniej wodę, włożyć mięso, przykryć i gotować przez godzinę na małym ogniu. Następnie dodać warzywa i gotowanie przez kolejne 45 minut. Mięso wyjąć z garnka i pokroić na wąskie plastry, nie pozwolić jednak, by za bardzo wystygło. Odsączone warzywa utłuc, dodając masło, pieprz i odrobinę soli do smaku. Wszystko dobrze wymieszać. Ziemniaki rozłożyć równomiernie na talerzu, a mięso ułożyć na wierzchu

Erwtensoep

ErwtensoepSkładniki (porcja dla 6 osób):

  • 1 szklanka łuskanego zielonego groszku
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 500 g tłustej szynki lub wędzonej, tłustej kiełbasy
  • 3 litry wody
  • 3 cienko pokrojone cebule
  • 1 posiekana łodyga selera naciowego
  • 3 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
  • 1 natka selera
  • 1 łyżeczka soli

Groszek zalać wodą i pozostawić na 8 – 10 godzin pod przykryciem. Odsączyć i razem z wieprzowiną włożyć do garnka z osoloną wodą. Gotować na małym ogniu przez około 3 godziny. Następnie dodać cebulę, łodygę i nać selera i mieszając od czasu do czasu, gotować przez kolejne pół godziny. Na koniec dodać szynkę lub kiełbasę i gotować jeszcze 10 minut. Wyjąć szynkę lub kiełbasę i pokroić w plastry. Pokrojoną wrzucić z powrotem do zupy. Podawać w głębokim talerzy najlepiej z ciemnym pieczywem.

Poffertjes

PoffertjesSkładniki (porcja dla 6 – 8 osób):

  • 200 g mąki
  • 350 ml mleka
  • 40 g masła
  • 8 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli

Podgrzać mleko do temperatury pokojowej. Wymieszać mąkę z solą i zrobić wgłębienie, do którego wlać drożdże wymieszane z odrobiną mleka, a następnie 2/3 pozostałego mleka. Mieszać do uzyskania zawiesistej, rzadkiej masy. Dodać resztę mleka, cały czas mieszając. Ciasto przykryte wilgotną szmatką odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Specjalną patelnię do poffertjes wysmarować dokładnie masłem. We wgłębienia patelni wlać ciasto i smażyć raczuszki z obu stron, aż będą złocistobrązowe. Podawać gorące, polane masłem i posypane cukrem pudrem.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Jedno przemyślenie nt. „Przepisy kuchni holenderskiej”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.