owoce morza
Kuchnia holenderska nie jest tak wykwintna jak francuska czy włoska a swe źródła ma raczej w prostych oraz treściwych potrawach rybaków i chłopów. Podstawą tradycyjnego jadłospisu Holendrów są steki, kurczaki, ryby, owoce morza, sycące zupy oraz potrawy duszone (tzw. jednogarnkowe), zwykle podawane w ogromnych ilościach. W kuchni holenderskiej jest mało wyrafinowania, widać jednak wpływ morza i zamiłowanie do łączenia rodzimych potraw z potrawami innych kuchni świata.

broodje makreelRyby i owoce morza

Ze względu na swoje historyczne związki i bliskość morza w kuchni holenderskiej bardzo popularne są ryb (przede wszystkim: śledzie, makrele, węgorze) oraz owoce morza. Potrawy z nich przyrządzane to między innymi: rolmopsy, zielone śledzie jadane na surowo z cebulką (maatjes haring), makrele w bułce (broodje makreel) czy też wędzone węgorze (gerookte paling). Ryby stanowią również podstawę bardziej wyszukanych dań głównych.

Do najbardziej charakterystycznych potraw tradycyjnej kuchni holenderskiej możemy zaliczyć:

  • Erwtensoep – bardzo gęsta zupa z zielonego, łuskanego grochu gotowana zazwyczaj zimą,
  • Hutspot – typowa potrawa „jednogarnkowa”; tłuczone ziemniaki z warzywami i wołowiną,
  • Poffertjes – małe racuszki podawanych z masłem i cukrem pudrem,
  • Waterzooi – wywodząca się z kuchni flamandzkiej zaciągana zupa rybna z warzywami.

stroopwafelsCiastka i desery

Holendrzy nie wyobrażają sobie życia bez deserów i ciast, które podawane po obiedzie bardzo często niewiele różnią się zawartością kalorii od głównych dań. Oto kilka najpopularniejszych:

  • Appelgebak – placek z jabłkami i cynamonem, podawany na gorąco, często z bitą śmietaną,
  • Speculaas – kruche ciastka cynamonowe, przypominające z wyglądu pierniki,
  • Stroopwafels – najczęściej okrągłe wafle przełożone gęstym syropem (obowiązkowy słodki podarunek z Holandii)
  • Amandelkoek – kruche ciastka nadziewane masą migdałową.

Sery

Holandia to również bogactwo i niezwykła różnorodność serów. Do najbardziej charakterystycznych należą:

  • Edam (edamer) – najbardziej znany holenderski ser, którego nazwa pochodzi od miasta w północnej Holandii. Produkowany jest z pasteryzowanego mleka krowiego, całkowicie lub częściowo odtłuszczonego i zazwyczaj ma kulistą formę. Charakteryzuje się łagodnym smakiem i nieco korzennym aromatem. Ze względu na niską zawartość tłuszczu często polecany jest przez dietetyków.
  • sery HolandiiGouda – nazwa sera pochodzi od miasta położonego w zachodniej Holandii, w okolicach której miejscowi nadal wytwarzają ten tradycyjny specjał. Jest to ser podpuszczkowy, dojrzewający, produkowanym z pasteryzowanego mleka krowiego. Gouda dojrzewa bardzo długo, czasami nawet ponad 12 miesięcy. Ze względu na wiek, ser można podzielić na: najmłodszy Gouda jong, wyróżnia się delikatnością, średni belegen ma już wyraźniejszy smak, a najstarszy oud jest najostrzejszy i ma lekko korzenny posmak.
  • Maasdam (maasdamer) – młody, tłusty ser charakteryzujący się ostrym smakiem i dużymi dziurami.
  • Leerdammer – pół twardy ser dojrzewający, produkowany z krowiego mleka. W konsystencji raczej kremowy, a w smaku podobny do szwajcarskiego emmentalera, choć nieco mniej wyrazisty.

Alkohole

Piwo

Jest zdecydowanie najpopularniejszym alkoholem w Holandii a jej mieszkańcy przez setki lat stali się mistrzami w jego warzeniu. Najpopularniejsze holenderskie marki piwa – Heineken, Amstel, Oranjeboom czy Grolsch są rozpoznawane i sprzedawane na całym świecie. Uwaga – w pubach i klubach piwo sprzedawane jest zazwyczaj w małych kuflach – 0,2–0,3 l.

jeneverJenever

Ten rodzaj ginu o gęstej konsystencji i posmaku jałowcówki, uznawany jest za narodowy trunek Holendrów. Wytwarzany jest z melasy i przyprawiany owocami jałowca. Pije się go przeważnie małymi łyczkami, delektując się niezwykłym bogactwem smaku i aromatu.

Restauracje tradycyjne

A oto kilka restauracji, w których podawane są wyborne potrawy kuchni holenderskiej:

Claes Claesz
Egelantiersstraat 24
31 20 625 53 06

Koevoet
Lindenstraat 17
31 20 624 08 46

De Silveren Spiegel
Kattengat 4
31 20 624 65 89

Piet de Leeuw
Noorderstraat 11
31 20 623 71 81

W zdecydowanej większości restauracji opłata za obsługę jest automatycznie doliczana do rachunków (15%), wobec czego wręczanie napiwków nie jest wymagane, choć oczywiście zawsze mile widziane.

Przepisy

W serwisie docelowo znajdziesz także kilka przepisów kuchni holenderskiej.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.