Tortilla

Składniki:

  • 3-4 duże ziemniaki pokrojone w kostkę,
  • cebula pokrojona w „piórka”,
  • czerwona papryka w kawałkach,
  • 2 plastry wędzonej szynki,
  • 4 duże jaja,
  • oliwa z oliwek,
  • garść żółtego sera startego na dużych oczkach,
  • sól i pieprz, inne przyprawy według uznania.

Cebulę, szybkę oraz paprykę podsmażamy na oliwie z oliwek. W posolonej wodzie gotujemy ziemniaki. Do składników na patelni dodajemy ziemniaki. Dodajemy pozostałą część oliwy. Dusimy przez 12 minut. W międzyczasie w małej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich przyprawy; pieprz oraz sól. Dodajemy do pozostałych składników. Wszystko smażymy przez dłuższą chwilę.

Tortillę posypujemy startym serem. Patelnię przykrywamy pokrywą i dusimy przez około dwie minuty. Zdejmujemy danie z ognia i przekładamy na duży talerz. Możemy posypać ziołami i udekorować papryką lub kawałkami szynki. Jemy pokrojone na kawałki.

Tapas z szynką

Składniki:

  • 5-6 łyżek masła,
  • 8 łyżek mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • sól i pieprz,
  • 4-6 dag szynki serrano,
  • 3 jajka,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa,
  • liście laurowe i tymianek,
  • pół kilograma kartofli,
  • cebula i mały strączek chilli,

Na początek sopić masło, dodać mąkę, smażyć na złoto. Dodać mleko, mieszać aż do zgęstnienia. Przyprawić pieprzem oraz solą. Chłodzić przez 3-4 godziny w lodówce. Dodać szynkę uprzednio pokrojoną w kostkę. Z gotowej masy formułować małe krokiety. Panierować w jaju, potem w bułce tartej. Rozgrzać oliwę i smażyć na niej tapas. Przyprawić tymiankiem, można dodać paprykę chilli.

Paella z owocami morza

Składniki:

  • 500 gram średnioziarnistego ryżu
  • jedna cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 duże marchewki,
  • papryka,
  • 50 dag mrożonych owoców morza i krewetek,
  • 2 szklanki warzywnego bulionu,
  • 3 łyżki oliwy,
  • nitka szafranu,
  • łyżka masła,
  • sól i pieprz

Cebulę i czosnek drobno posiekać, lekko podsmażyć na oliwie. Dodać ryż i smażyć do momentu, aż delikatnie zbieleje. Wlać bulion, gotować przez pół godziny pod przykryciem.

Krewetki i owoce morza rozmrozić (można pokropić kilkoma kroplami cytryny). Pokroić papryki i połączyć je z ryżem. Dusić przez ok. 10 minut. Dodać owoce morza, marchewkę i krewetki. Wymieszać z ryżem i gotować przez 20 minut. Na małym rondelku rozgrzać masło, dodać szafran. Następnie połączyć je z ryżem i przyprawić według uznania.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.